Timpul.md

Actualitate 19 Septembrie 2017 | 11:39

Tiraspolul pune PIEDICI și condiționează reluarea circulației pe podul de la Gura Bâcului – Bîcioc

Deputații democrați din Parlament susțin că modificarea sintagmei „limba moldovenească” în „limba română” din Constituția Republicii Moldova „nu prea are sens din punct de vedere juridic”. Comentariul a fost făcut referitor la inițiativa fracțiunii PLDM în acest sens. Ideea liberal-democraților nu este agreată de socialiști și comuniști care afirmă că nu-și vor pune semnăturile pe un asemenea act. În schimb, unii dintre deputații liberali au și semnat respectivul proiect de lege, transmite moldnova.eu.  

Principalul motor al creșterii exporturilor către Uniunea Europeană îl reprezintă acordul de asociere semnat între Uniunea Europeană și Republica Moldova, transmite report.md.  Astfel, în primele 3 luni din 2016, Transnistria a exportat bunuri către UE în valoare de 50 milioane dolari, față de 40 milioane dolari în primele 3 luni din 2015. În același timp, valoarea exporturilor către Rusia au scăzut, în aceeași perioadă, la jumătate față de 2015, conform unui raport al Institutul pentru Politici și Reforme Europene din 2016.

Directorul Asociației Promo-Lex, Ion Manole, spune că subiectul participării cetățenilor din stânga Nistrului este un subiect controversat și complicat, transmite curentul.md. „Statul are obligația să creeze condiții tuturor cetățenilor cu drept de vot pentru ca aceștia să își exercite dreptul de a alege sau de a fi ales. Deoarece numărul cetățenilor din teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale este destul de mare (peste 10% din numărul total de alegători) participarea lor poate influența rezultatele oricăror alegeri organizate de autoritățile constituționale.

Autoritățile îşi propun crearea unei platforme inter-instituționale pentru monitorizarea și controlul asupra statutului investigației fraudei bancare și recuperarea activelor fraudate, atât la nivel naţional, cât şi internațional (Kroll), în contextul realizării acțiunii prevăzute în Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare, semnată de Guvern şi Parlament pe 5 iulie curent. Subiectul a fost discutat la şedinţa Comitetului permanent de monitorizare a cazurilor de interes social sporit, convocată de prim-ministrul Pavel Filip şi la care a participat şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, transmite IPN.

Comisia Nationala a Pietei Financiare (CNPF) a adoptat o hotărâre prin care se majorează prima de asigurare de bază la polițele RCA si Carte Verde. Astfel, în cazul RCA majorarea e de 25 de lei, iar în cazul asigurării de tip Carte Verde prima de bază se modifică în funcție de zonă, cea mai mare creștere fiind pentru Zona 2, potrivit agora.md.

Autoritățile de la Tiraspol condiționează reluarea circulației pe la podul de la Gura Bâcului, ceea ce în opinia Chișinăului este o abordare neconstructivă. Reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului au prezentat opinii diferite și în privința eficacității Comisiei Unificate de Control în timpul unor dezbateri care au avut loc sâmbătă la Sibiu, scrie radiochisinau.md În cadrul evenimentului a fost lansat un studiu privind reglementarea transnistreană, care concluzionează că în prezent nu există premise care ne-ar permite să ne așteptăm la apropierea pozițiilor Chișinăului și Tiraspolului.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus