Timpul.md

Actualitate 22 Septembrie 2017 | 15:11

ȘTIREA ZILEI pentru fanii lui Dodon / La capitolul bunăstarea cetățenilor săi Rusia începe să fie depășită și de Mongolia

Rusia nu poate depăși decalajul față de țările occidentale cele mai dezvoltate după cei mai importanți indicatori ai bunăstării cetățenilor, sunt concluziile experților de la Boston Consulting Group (BCG), care au prezenta raportul lor anual, scrie Nezavisimaia Gazeta (NG).

Federația Rusă se află nu numai în urma țărilor europene dezvoltate, ci și a multora dintre vecinii săi asiatici, cum ar fi India, China, Vietnam și chiar Mongolia.

Nivelul bunăstării economice a cetățenilor din diferite țări este evaluat de experții BCG pe baza propriului indice SEDA (Sustainable Economic Development Assessment – evaluarea dezvoltării economice durabile), care ia în considerare zece indicatori: educația, ocuparea forței de muncă, sănătate, venituri, stabilitatea economică, mediul, participarea civică, infrastructura, eficiența administrației publice, egalitatea veniturilor.

Analiza acestor date permite evaluarea dinamicii relative a bunăstării cetățenilor in 162 de țări ale lumii, declară BCG. Indicele permite măsurarea bunăstarii fiecărei țări atât din punct de vedere static, cât și dinamic.

Rezultatele au fost împărțite în patru mari categorii: „înalt și în creștere”, „scăzut și în creștere”, „înalt și în scădere”, „scăzut și în scădere”.

„Poziția cea mai avantajoasă pe această hartă este a țărilor care se află în primul grup. Ele nu numai că au atins un nivel înalt de bunăstare a cetățenilor, dar continuă să facă progrese suplimentare în această direcție. Cele mai defavorizate ar trebui să fie considerate statele din ultimul grup, al patrulea: starea actuală și dinamica de dezvoltare sunt mai slabe decât în ​​majoritatea celorlalte țări. Ele au rămas în urmă și decalajul continuă să crească”, explică experții.

Rusia intră în a treia categorie. Dupa nivelul bunăstării actuale, țara se află în urma principalelor state dezvoltate, iar în funcție de dinamica dezvoltării – este depasita și de multe țări asiatice, este concluzia expertilor citati de NG. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus