Ultima oră

Totul despre Micul Trafic la Frontiera

Acordul privind micul trafic de frontiera – un document mult discutat si demult asteptat – a fost semnat la 13 noiembrie, la Bucuresti, de catre prim-ministrul R. Moldova, Vlad Filat, si premierul interimar al Romaniei, Emil Boc. In mai putin de o saptamana, Acordul a fost aprobat de Cabinetul de ministri de la Chisinau, astfel guvernul moldovean finalizand procedura interna. Pentru ca acordul sa intre in vigoare urmeaza ca acesta sa fie aprobat si de guvernul roman. In acest sens Emil Boc a convocat, saptamana trecuta, o reuniune interministeriala de lucru in vederea implementarii acordurilor semnate de Romania cu R. Moldova. De facilitatile Acordului – si anume, dreptul de a calatori in Romania fara vize – va beneficia circa o treime din populatia RM. Vinerea trecuta am publicat lista localitatilor ce se incadreaza in zona de frontiera. Astazi raspundem la intrebarile cititorilor care doresc sa afle mai multe despre prevederile acestui document.

Ce reprezinta „zona de frontiera” si cine se considera rezidentii ei?

„Zona de frontiera”, la care se face referire, cuprinde teritoriul statelor partilor contractante (adica a Romaniei si RM), care nu depaseste 30 km de la frontiera de stat si se afla de o parte si de alta a acesteia. In cazul in care anumite localitati sunt situate partial in zona de 30 km si partial in regiunea cuprinsa intre 30 si 50 km de la frontiera comuna, acestea vor fi considerate ca apartinand „zonei de frontiera”. Rezidenti ai zonei de frontiera sunt persoanele care locuiesc in mod legal, de cel putin un an, in acest spatiu. Exceptie de la regula respectiva se considera cazurile exceptionale sau care sunt justificate – casatorii, nasteri sau adoptii -, cand pentru membrii de familie poate fi considerata o perioada de resedinta mai mica de un an.

Cat inseamna „mic trafic de frontiera”?

„Mic trafic de frontiera” inseamna trecerea frecventa a frontierei comune a statelor semnatare de catre rezidentii in zona de frontiera a statului unei parti si care intentioneaza sa ramana in zona de frontiera a statului celeilalte parti pentru o perioada care sa nu depaseasca trei luni de sedere neintrerupta calculata de la data trecerii frontierei. Din momentul in care Romania va deveni membra a spatiului Schengen, autoritatile romane competente nu vor da curs solicitarilor de eliberare a permiselor de mic trafic de frontiera persoanelor pentru care au fost emise alerte in Sistemul de Informare Schengen. Totodata, autoritatile de frontiera ale statelor partilor contractante vor efectua controale la intrare si la iesire asupra rezidentilor in zona de frontiera pentru a se asigura ca acestia nu reprezinta o amenintare pentru ordinea publica, siguranta nationala, sanatatea publica sau relatiile internationale ale ambelor state. Trecerea frontierei comune in regim de mic trafic se face prin punctele deschise de trecere a frontierei. In situatii exceptionale, autoritatile de frontiera ale statelor pot stabili ca trecerea frontierei comune sa se desfasoare si prin alte locuri decat cele stabilite sau in alte intervale orare. Rezidentii care trec frontiera se supun controlului de frontiera in conformitate cu legislatia nationala.

Ce documente sunt necesare pentru trecerea frontierei?

Trecerea frontierei se va putea face in baza unui permis de mic trafic de frontiera si a pasaportului valabil. Nu se vor aplica stampile de intrare sau iesire pe respectivele permise eliberate in cadrul regimului privind micul trafic de frontiera.

Ce contine permisul de mic trafic de frontiera?

Permisul respectiv este alcatuit din:
1. Titlul „Permis de mic trafic de frontiera” si numarul acestuia;
2. Fotografia titularului;
3. Numele, prenumele, data si locul nasterii, sexul, cetatenia si domiciliul titularului;
4. Autoritatea care a eliberat permisul, data si locul eliberarii, perioada de valabilitate, semnatura si stampila;
5. Zona de frontiera in care titularul permisului este autorizat sa circule;
6. Seria si numarul pasaportului titularului;
7. Mentiunea ca titularul nu este autorizat sa se deplaseze in afara zonei de frontiera si ca orice abuz va fi sanctionat;
8. Dupa caz, detalii privind locul si circumstantele in care trecerea frontierei comune este autorizata prin alte locuri decat cele stabilite in acest sens sau in alte intervale orare.

In cazul in care nu sunt titulari de pasapoarte individuale, datele minorilor in varsta de pana la 14 ani pentru rezidentii in zona de frontiera a Romaniei si pana la 16 ani pentru rezidentii in zona de frontiera a RM pot fi inscrise in pasaportul parintilor.

Pentru cat timp se elibereaza permisele?

Rezidentilor in zona de frontiera le poate fi eliberat permisul de mic trafic de frontiera cu valabilitatea de la doi la cinci ani, fara a putea depasi perioada de valabilitate a pasaportului titularului sau, dupa caz, a documentului de calatorie al minorului in urmatoarele conditii: sunt in posesia unui pasaport valabil; prezinta documente ce atesta ca sunt rezidenti in zona de frontiera si dovedesc ca exista motive intemeiate pentru trecerea frecventa a frontierei comune statelor, in temeiul regimului privind micul trafic de frontiera.

Cine elibereaza permisele si daca trebuie sa achitam vreo taxa?

Taxa pentru permisul de mic trafic de frontiera nu va depasi taxa pentru emiterea vizelor de scurta sedere, in conformitate cu acordurile bilaterale incheiate. Autoritatile desemnate sa primeasca cererile si sa elibereze permisele de mic trafic de frontiera sunt misiunea diplomatica si oficiile consulare ale Romaniei in RM. Acestea vor elibera permisul in cel mai scurt timp de la data primirii cererii cu toate documentele doveditoare necesare (buletin de identitate; permisul de sedere pentru cetatenii straini; buletin de identitate pentru apatrizi). Atunci cand prin documentele mentionate nu se poate face dovada perioadei in care persoana a locuit legal in zona de frontiera, acestea sunt insotite de un certificat eliberat de autoritatea care a emis documentul respectiv.

Ce se intampla daca pierd permisul?

Pierderea, deteriorarea sau furtul permisului pe teritoriul Romaniei (in cazul cetatenilor moldoveni) se declara fara intarziere de catre titular la autoritatea de frontiera competenta. In acest caz, autoritatea de frontiera competenta elibereaza un certificat din care sa reiasa faptul ca frontiera comuna a fost trecuta pe baza unui permis de mic trafic de frontiera valabil. Ambele state recunosc de comun acord ca un asemenea certificat este un document care da dreptul titularului sau sa treaca neintarziat frontiera comuna pentru a se reintoarce pe teritoriul statului sau.

Cat de liber voi putea trece frontiera moldo-romana?

Printre motivele intemeiate pentru trecerea frontierei, fara a avea caracter limitativ, sunt mentionate urmatoarele:
1. mentinerea relatiilor de familie pentru vizitarea rudelor;
2. insotirea rudelor pentru acordarea de asistenta medicala;
3. participarea la programe in domeniul economic si schimburi in domeniile economic, stiintific, cultural, medical, sportiv, mass-media sau educatie;
4. promovarea unor interese economice si desfasurarea de activitati de sprijin economic;
5. rezolvarea problemelor de natura juridica;
6. vizitarea mormintelor rudelor;
7. alte motive intemeiate.

Care este valabilitatea Acordului?

Articolul 12 al documentului prevede ca „prezentul Acord se incheie pentru o durata nedeterminata si intra in vigoare in a 30-a zi de la data primirii ultimei notificari prin care partile contractante isi comunica reciproc indeplinirea procedurilor legale interne necesare pentru intrarea sa in vigoare”. De prevederile Acordului vor beneficia exclusiv cetatenii moldoveni, deoarece cetatenii romani oricum pot circula fara viza in RM. Sub incidenta documentului cad 369 de comune din 18 raioane si 651 de sate, in total, circa 1.250.000 de cetateni ai RM.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *