Politică

Totul este rezultatul implicării noastre

75 DE SEMINARE ÎN 25 DE LOCALITĂŢI. Pentru ca situaţii ca cele descrise mai sus să fie cât mai rare sau chiar deloc, şi în aceste alegeri Centrul „Contact” şi organizaţia non-guvernamentală Asociaţia Cetăţenilor cu Iniţiativă din Cantemir, susţinuţi de Fundaţia germană „Friedrich Ebert” şi Fundaţia Est-Europeană, organizează seminare de instruire cu genericul „Alege conştient. Alege liber!”. Întrunind participanţi de diferite vârste, seminarele sunt organizate în localităţile în care prezenţa la vot este redusă, cetăţenii au acces limitat la surse diversificate de informaţie sau unde mai mulţi ani la rând nu se atestă un pluralism politic evident, cetăţenii votând masiv doar cu un partid. „Am considerat necesar să mergem în localităţile în care lipsa de informaţie îi determină pe mulţi să gândească şi să acţioneze unilateral, de aceea o bună parte din localităţile beneficiare ale proiectului sunt din raioanele cu populaţie alolingvă şi UTA Găgăuzia, ne-a explicat „filosofia” acestei activităţi Vasile Cioaric, coordonator de proiecte al Centrului „Contact” şi expert în cadrul Fundaţiei „Friedrich Ebert”. „Nu le dictăm oamenilor pentru cine să voteze, ci îi îndemnăm să fie mai atenţi la ceea ce li se spune şi de fiecare dată să se gândească dacă e real ceea ce promit politicienii”, a adăugat sursa citată. Astfel, în cadrul seminarelor, participanţii învaţă ce sunt alegerile, de ce este importantă prezenţa la vot, care sunt atribuţiile de bază ale Parlamentului, ce este un partid politic sau o doctrină politică şi, bineînţeles, dacă promisiunile liderilor de partid coincid cu dezideratele pe care le impune partidului politic doctrina aleasă de membrii acestuia.

„CU MANDAT DE DEPUTAT”. Un seminar de acest fel a avut loc recent la Străşeni. Deşi bărbaţii, cei care se consideră născuţi pentru a conduce un stat, au lipsit, doamnele prezente – asistente sociale, profesoare de istorie, specialiste în psihologie – au făcut cât zece… Timp de patru ore, ele au discutat aprins despre nedreptate în politică, despre mită şi alte probleme stringente cu care se confruntă RM. Apoi, preţ de câteva minute, ele au devenit „doamne cu mandat” – în timpul unui exerciţiu, au trebuit să propună proiecte de lege care să îmbunătăţească viaţa concetăţenilor lor… „Sarcina de deputat” li s-a părut cam grea, dar astfel ele au înţeles că nu oricine – dacă o ia în serios, desigur – poate să facă faţă cerinţelor acestei funcţii şi nu oricine care se pricepe la „copt iluzii” merită să deţină un mandat. În felul acesta, cei care vin la seminare sunt pregătiţi pentru dezbaterile publice între concurenţii electorali, care vor avea loc înainte de alegeri, în noiembrie. Ei sunt antrenaţi în a pune întrebări logice politicienilor care vor veni să le ceară votul. Prin modul cum li se va răspunde, cetăţenii vor avea o viziune mai clară asupra candidaţilor şi vor putea decide mai uşor cine e demn să le reprezinte interesele în parlament.

„AM REALIZAT CÂT DE MULT CONTEAZĂ UN SINGUR VOT”. Doamnele de la Străşeni au recunoscut: seminarul ţinut de Vasile Cioaric le-a ajutat să devină mai sigure, pentru că acum sunt mai informate. „Aveam unele dubii în ceea ce priveşte importanţa votului meu. Exemplele diferitelor ţări, care ne-au fost prezentate în cadrul seminarului de azi, m-au convins cât de important e să merg la alegeri şi cât de mult poate decide într-un stat un singur vot”, ne-a spus Natalia Luca, psiholog şcolar. „Seminarul de azi m-a convins că de noi depinde în ce direcţie se îndreaptă lucrurile în RM şi, mai ales, că trebuie să ne implicăm plenar, atunci când avem această posibilitate”, este de părere Nina Costin, secretară la Şcoala de Arte din Străşeni. Astfel, e cert că participantele la seminar vor merge la vot cu ochii deschişi, iar promisiunile deşarte nu vor trece fără replică, şi-i vor îndemna şi pe alţii să se „lumineze” înainte de a vota. „Mă bucur când participanţii la seminarele noastre vin cu întrebări care-i pun în încurcătură pe politicieni. Îmi amintesc cum, la o dezbatere publică, un cetăţean l-a întrebat pe un candidat care e doctrina partidului său. Acela s-a dovedit a fi nepriceput în politică, cum sunt mulţi dintre cei care se vor deputaţi, şi s-a blocat. Astfel, cetăţenii înţeleg cine minte şi cine vine cu intenţii nobile în faţa lor”, ne-a mai spus Vasile Cioaric. De aceea, animatorilor proiectului „Alege conştient! Alege liber!”, dar şi al nostru, e să mergeţi la vot şi să alegeţi liber şi conştient!

Ce înseamnă să fim conştienţi? Să înţelegem că tot ce se întâmplă în această ţară, cu bune şi cu rele, estre rezultatul implicării noastre. Să le demonstrăm politicienilor că nu suntem naivi şi să fim mult mai atenţi la promisiunile lor – plăcute la auz, dar deseori fără conţinut, cu care suntem hrăniţi la fiecare campanie electorală. Să gândim şi să analizăm. 

Irina Papuc

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *