Timpul.md

Moldova 1 Februarie 2016 | 21:27

Traian Băsescu: „La frontiera dintre două sisteme - NATO și FR, UE și FR – cine nu gândește geopolitic pierde bătălia”

Principalele declarații făcute de Traian Băsescu la emisiunea Alb&Negru.

Despre Guvernul Filip – “Românilor le este foarte greu să înţeleagă de ce mai sunt proteste în stradă după ce un Guvern a fost instalat printr-un vot al Parlamentului. Este un semn de întrebare legat de controlul pe care îl exercită Plahotniuc asupra premierului. Când un om ajunge prim-ministru este foarte pușin dispus să mai stea la cheremul cuiva”.

Despre condițiile înaintate de România – sunt bune, nu sunt exagerate. Nu a pus niciun fel de condiții. România nu finanțează guvernul Filip și nici pe președintele Timofti, dar finantează necazul milioanelor de oameni. A rupt din sărăcia ei, că nici România nu este bogată. Sunt condiții de bun simți.

Despre Plahotniuc – „cea mai mare aberaţie” pe care ar furniza-o un stat european, dacă ajunge președinte de țară. Va fi înlăturat în curând din zonele de putere ale RM și ar trebui să stea la închisoare. Nu m-am întâlnit niciodată cu Plahotniuc şi atunci când mi s-a propus să am întâlniri cu Plahotniuc, am refuzat să le am. Să dau eu mâna cu Plahotniuc nu am vrut niciodată”.

Despre politicienii din România care sunt în relații apropiate cu Plahotniuc – l-ați văzut în poze pe Plahotniuc alături de Victor Ponta, de Cosmin Gușă și alții.

Despre protestele de la Chișinău – „Vreau să știți că la frontiera dintre două sisteme – NATO și FR, UE și FR – cine nu gândește geopolitic pierde bătălia. Opțiunile geopolitice trebuie făcute în R. Moldova, nu terfelite. Acesta este refugiul lașilor – nu vrem să discutăm geopolitică. Frate, dar securitatea ta, a R. Moldova, nu depinde de evoluțiile geopolitice din anii următori? Bine ar fi să nu ne ia nimeni de naivi. În PMAN se încearcă să fie creat poporul moldovean. Sunt niște glume făcute de oameni politici cu responsabilități reduse”

Despre presupusa lovitură de stat – nu e nevoie de lovitură de stat, pentru că partidele pro-ruse pot veni la putere și în urma alegerilor anticipate, este suficient să fie dizolvat actualul Parlament.

Despre Platforma DA – trebuie să își înregistreze mai întâi partidul la Ministerul Justiției, să își consolideze structurile teritoriale. „Cei care se pretind a fi partide pro-europene să se transforme în partid, să fie o alternativă la Usatîi și Dodon. Se încearcă prin Platforma DA crearea poporului moldovean. Le spun tuturor că moldovenii sunt români. Unii vor să inventeze astfel de popoare. Să se transforme în partide, să poată lupta în competiție electorală. Cu niște mașinării de vot ca Dodon și Usatîi ce le oferi? Niște platforme civice încă nestructurate în teritoriu. Este o mare eroare . S-ar stabili clar drumul către Uniunea Vamală”

Despre Maia Sandu – “Proiectul inițiat de Maia Sandu avea săptămâna trecută 1 000 de semnături din cele 4 000 necesare pentru a se înregistra. Maia Sandu și Platforma DA nu au șanse acum. Dacă aș putea face un bine țării, aș ajuta să fie create aceste partide”.

Despre Mihai Ghimpu – nu mai comunică de un an de zile, Ghimpu nu l-a mai sunat. Cu referire la semnăturile liberalilor pentru Vlad Plahotniuc – „o eroare pe care o regret. Ghimpu va plăti electoral formidabil pentru această greșeală. Mihai Ghimpu putea să voteze pentru Guvernul Filip și fără a vântura cu Plahotniuc înainte de asta.”

Despre Nicole Timofti – merită un al doilea mandat

Despre Dorin Chirtoacă – Traian Băsescu comunică mai mult cu Dorin Chirtoacă decât cu Mihai Ghimpu, există diferență, dar deciziile se iau la partid.

Despre UNIRE – „Este o chestiune de decizie politică, dar care trebuie susținută de populație. De asta nu am trimis niciodată la promulgare Tratatul de frontieră dintre R. Moldova și România și cred că niciun președinte român nu va face asta. Ar putea exista și o decizie a Parlamentului în acest sens. E nevoie ca politicienii să înțeleagă care este soluția corectă pentru cetățeni. Politicienii din R. Moldova au vrut să aibă și ei o țară, pe care s-o și fure bine, în loc să garanteze cetățenilor un viitor. Au inventat poporul moldovean. Ori prin referendum, ori prin votul celor două Parlamente se poate ajunge la acest deziderat”.

Dacă se implică în politica de la Chișinău – NU

Dacă a reușit să își ia cetățenia R. Moldova – o va face mai aproape de finalul mandatului actualului președinte al R. Moldova, Nicolae Timofti, pentru a nu da motive de speculații. Subiectul este discutat periodic între Băsescu și Timofti.

Despre soluțiile pentru R. Moldova – sunt 3 soluții: aderarea la UE, aderarea la Uniunea Vamală sau Unirea, cea mai avantajoasă pentru cetățenii R. Moldova.

Sursa: https://elenarobu.wordpress.com/2016/02/01/principalele-declaratii-facute-de-traian-basescu-la-emisiunea-albnegru/
 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus