Ultima oră

Traian Basescu: Ne putem intlni cu fratii nostri de peste Prut in interiorul Uniunii Europene

Prezent la Congresul International al Jurnalistilor romani de pretutindeni, presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, la Drobeta-Turnu-Severin, ca spera ca fortele democratice de la Chisinau vor ajunge la o intelegere pentru ca „Republica Moldova sa isi ia drumul catre UE".

Intrebat de jurnalisti care sunt prioritatile Bucurestiului in conditiile in care R. Moldova va fi guvernata democratic, Basescu a declarat: „Romania poate face pentru R. Moldova mai mult decat a facut Polonia pentru Ucraina si Suedia pentru tarile baltice. Prioritatea este o normalizare a relatiilor dintre Romania si celelalte state vecine si se va face rapid dupa instalarea noii puteri (din R. Moldova – n.r.)".
Rugat sa transmita un mesaj acelei parti a electoratului de peste Prut care, in decursul a doua campanii electorale a fost speriata de Partidul Comunistilor ca fortele democratice, daca ajung la putere, vor infaptui unirea cu Romania, seful statului a declarat ca Romania este „cel mai loial partener pe care R. Moldova il are".

„Da, am un mesaj foarte simplu, cel pe care il sustin constant: obiectivul Romaniei este ca R. Moldova sa intre in UE atunci cand va indeplini criteriile de a fi membra a UE. Nu vizam revizuiri de frontiere, respectam independenta R. Moldova, pe care Romania a recunoscut-o imediat dupa proclamarea acesteia, in 1991", a declarat Traian Basescu.
„Nu am nicio retinere sa spun ca ne dorim reintalnirea in interiorul UE cu o R. Moldova independenta si intrata in UE in deplina integritate teritoriala. Vom continua sa ne batem cu puterile noastre – pentru ca nu suntem o superputere – pentru integritatea teritoriala a R. Moldova. De cand Romania este membra a UE, de la 1 ianuarie 2007, nu veti gasi niciun document final al Consiliilor Europene in care sa nu existe macar o fraza despre R. Moldova, asa ca, indiferent care sunt spaimele unora, Romania va sustine fara rezerve – si nu ne poate impune nimeni sa avem o alta pozitie – drumul catre UE al acestei tari, pentru ca acolo intelegem noi ca ne putem reintalni cu fratii nostri de peste Prut", a spus Traian Basescu.

In cadrul intalnirii cu delegatii la Congresul International al Jurnalistilor romani de pretutindeni, presedintele Basescu a multumit presei din R. Moldova pentru „curajul si profesionalismul" dovedite prin reflectarea corecta a evenimentelor petrecute la Chisinau dupa alegerile din aprilie. Basescu a apreciat ca modul in care au fost relatate acele evenimente este „o lectie pentru multi reprezentanti ai presei", privitoare la comportamentul unor jurnalisti care au pus mai presus de propria securitate interesele unei tari, referitoare la informarea corecta.

Dupa AGERPRES, MEDIAFAX
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *