Politică

Traian Basescu, R. Moldova si Uniunea Europeana

Aderarea RM la UE va reprezenta pentru Romania ceea ce a insemnat caderea Zidului Berlinului pentru Germania

„Noua ne-au trebuit 17 ani plini ca sa devenim membri ai UE. A fost un efort mare al natiunii. Clasa politica, indiferent in ce ideologie s-au asezat partidele, a fost solidara cu acest obiectiv. In RM problema e daca toate fortele politice doresc sa atinga acest obiectiv in mod sincer. Nu e de neglijat importanta PCRM, pentru ca e o forta politica extrem de puternica, in pofida faptului ca acum a fost infranta”, a declarat Basescu.

El le-a mai spus tinerilor moldoveni ca trebuie sa ramana vigilenti si sa nu subestimeze capacitatea celor care doresc blocarea procesului de integrare a RM in UE. „Va spun din experienta, structurile retrograde sunt extrem de rezistente. Sa nu va amagiti daca exista un guvern majoritar democratic. El nu va reusi sa schimbe abordarile tuturor institutiilor si ale oamenilor foarte rapid. Nu subestimati forta celor care doresc blocarea RM in statutul ei actual sau cel de satelit al altor puteri, pentru ca ati face o mare eroare.

Mai ales acum, intr-o situatie economica destul de dificila, nu numai a RM, propaganda mincinoasa infloreste mult mai usor”, a spus Basescu. In ce priveste sprijinul pe care Romania e gata sa-l ofere RM, Basescu a subliniat ca romanii doresc includerea acesteia in pachetul de extindere a Balcanii de Vest. „Ca stat membru al UE, dorim ca RM sa nu mai fie abandonata, ca perspectiva de intrare in UE, ci sa fie inclusa in Balcanii de Vest, unde perspectivele sunt mult mai bune si reprezinta pasul urmator de aderare”. Seful statului roman e convins ca, odata cu ratificarea Tratatului de la Lisabona, numarul statelor membre UE va creste, iar procesul de extindere va fi reluat.

Traian Basescu i-a felicitat pe tinerii din RM pentru ca, la protestele din aprilie, au „refuzat sa accepte solutii politice contrare interesului tarii si tinerei generatii”, precizand ca aderarea la UE a RM va reprezenta pentru Romania ceea ce a insemnat caderea Zidului Berlinului pentru Germania. „Zilele trecute am fost la Berlin, unde s-au sarbatorit 20 de ani de la daramarea Zidului Berlinului, care a separat natiunea germana. Noi nu avem un zid, avem un rau – Prutul – si cred ca il vom trece prin intrarea RM in UE, adica sa treaca UE peste Prut”, a conchis el.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *