Timpul.md

Economie 31 Octombrie 2016 | 14:36

Transferurile bănești de peste hotare către persoanele fizice au scăzut cu 7 la sută, în nouă luni

Valoarea transferurilor de mijloace bănești către persoane fizice este în continuă scădere. Persoanele fizice (rezidente şi nerezidente) au primit în nouă luni ale acestui an prin băncile din Republica Moldova mijloace bănești în sumă echivalentă cu 857 milioane de dolari SUA, cu 7 la sută mai puțin decît în perioada similară a anului precedent, informează MOLDPRES cu referire la date făcute publice astăzi de Banca Națională a Moldovei (BNM).

Fluctuațiile cursului de schimb al valutelor originale față de dolarul SUA, precum și diminuarea efectivă a transferurilor (eliminîndu-se efectul cursului de schimb prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent) au contribuit la scăderea transferurilor.

Potrivit datelor BNM, cea mai mare parte a transferurilor, respectiv, 46,3 la sută din total a fost efectuată în luna septembrie în euro și 27,2 la sută în dolari SUA. Remiterile în lei moldovenești care au alcătuit în septembrie 15 la sută au depășit, ca pondere rubla rusească, cota căreia a coborît la 11 la sută.

Sumele sînt recalculate din valuta originală a transferului în dolari SUA la cursul oficial al BNM la data efectuării transferului. De menţionat că atît provenienţa, cît şi destinaţia acestor sume pot fi diferite. Ele includ, pe lîngă remiterile migranţilor moldoveni ce muncesc peste hotarele ţării, şi alte transferuri valutare. Datele nu includ decontările băncilor din partea stîngă a Nistrului.
Potrivit Biroului Național de Statistică, ”transferurile băneşti din afara ţării rămîn a fi o sursă semnificativă pentru bugetul gospodăriilor. În medie, acestea au reprezentat în trimestrul doi al acestui an 18,1 la sută din total venituri sau cu 1,8 puncte procentuale mai mari față de aceeași perioadă a anului 2015. 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus