Cultură

Transnistria prin obiectivul lui Vasile Soimaru

Recent, la Clubul ?aranului Roman din Bucuresti a fost vernisata expozitia „Romanii din vecinatatea imediata – Transnistria”.

Organizata de Institutul „Fratii Golescu”, expozitia face parte dintr-o serie dedicata romanilor din jurul granitelor, primele doua faze incluzand fotografii din Maramuresul de dincolo de Tisa si din Basarabia. Imaginile expuse apartin prof. dr. Vasile Soimaru din Chisinau, autorul albumului fotografic „Romanii din jurul Romaniei in imagini”.

La eveniment au participat Eugen Popescu, directorul Agentiei de presa „Romanian Global News” si un fervent aparator al romanitatii din jurul granitelor actuale ale Romaniei, scriitorul si publicistul Vlad Pohila, profesorul Ion Iovcev, istoricul Mircea Dragan, sociologul Dan Duncagiu, precum si studenti basarabeni care-si fac studiile in Romania. Specialisti in materie, interesati de problematica basarabeana, ei s-au pronuntat pentru o colaborare durabila intre statele romanesti.

Potrivit presei romanesti, vorbitorii au constatat ca Transnistria pare a fi inca o insula bantuita de fantoma sovietica, strategiile de deznationalizare zgarie pana acum realitatile din acest teritoriu. S-a vorbit despre faptul ca asa-zisa granita dintre R. Moldova si Transnistria e la fel de absurda ca si cea dintre Romania si Basarabia. Aceste teritorii trecute prin tumultul greu al istoriei mai pastreaza inca aprinsa flacara romanismului in suflet.

Expozitia lui Vasile Soimaru le-a acordat romanilor de peste Prut sansa de a se delecta cu peisajele pitoresti din regiunea transnistreana, deoarece patrunderea lor pe teritoriul din stanga Nistrului – pentru a comunica cu oamenii care simt cu aceeasi ardoare sangele care ne uneste si ne mentine credinta romaneasca in inimi este aproape imposibila -, fiind perceputi de catre autoritatile separatiste drept niste dusmani incurabili.
Expozitia va putea fi vizionata, la Clubul ?aranului Roman din cadrul Muzeului cu acelasi nume din Bucuresti, pana la 31 ianuarie curent.

Proiectul „Romanii din vecinatatea imediata" al Institutului „Fratii Golescu” este sustinut si de catre Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni, Organizatia studentilor basarabeni din Bucuresti, Asociatia „Onoare si Patrie”, precum si de Clubul maramuresenilor din dreapta Tisei.

Vasile Soimaru, autorul volumelor „Poeme in imagini” si „Romanii din jurul Romaniei”, a tinut sa mentioneze ca „vizitarea zonelor sus-amintite mi-au intarit ideea ca exista intr-adevar un miracol romanesc, pentru ca, in ciuda trecerii anilor, in ciuda cruzimii metodelor la care au recurs ocupantii straini pentru a-i dezradacina, in ciuda asimilarii, foarte multi conationali si-au pastrat demnitatea si harnicia de gospodari, pur romanesti, si-au pastrat religia si obiceiurile de nunta, cumetrie, hramul bisericii satului, portul, folclorul si, intr-o oarecare masura, chiar si graiul, cel mai expus pericolelor".

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *