Timpul.md

Actualitate 21 Februarie 2017 | 13:30

Transparency International: Corupția a favorizat apariția grupării Statul Islamic

Guvernele occidentale trebuie să lupte împotriva corupției care, în Irak, Libia și Nigeria, a contribuit la apariția unor grupări radicale precum Statul Islamic sau Boko Haram, a denunțat marți organizația nonguvernamentală Transparency International, potrivit AFP.

„Mișcările radicale precum gruparea Statul Islamic prosperă când oamenii își pierd încrederea în cei care sunt la putere, când oficialii profită de sărăcia oamenilor, când poliția, în loc să protejeze, exploatează la rândul său și când oportunitățile economice sunt acaparate de o minoritate", subliniază ONG-ul într-un raport al filialei sale britanice, intitulat 'Marea turnură: corupția și extremismul violent'.

Transparency International notează de asemenea că grupări precum Statul Islamic și Boko Haram se folosesc de corupție pentru a recruta noi membri, prezentându-se ca o alternativă la autoritățile corupte.

„Combaterea corupției ar trebuie să fie prioritatea", se arată în raport, care mai notează că există "măsuri practice care pot fi luate la nivel diplomatic, cum ar fi refuzul acordării de vize sau înghețarea activelor, pentru a lupta cu corupția la nivelul elitelor".

ONG-ul subliniază astfel că "prezența a circa 50.000 de militari fantomă" în rândul armatei irakiene a avut drept consecință faptul că "nimeni nu s-a putut opune preluării controlului la Mosul de către SI și că probleme similare au afectat lupta împotriva Boko Haram în Nigeria".

„Mai general, guvernele occidentale trebuie să-și regândească în mod fundamental relațiile cu cei ca Gaddafi, Al-Assad sau Maliki în viitor", afirmă Transparency International, principala organizație nonguvernamentală care luptă și denunță corupția în lume.

„Prea multe guverne occidentale preferă să încerce să influențeze sau să modereze comportamentul autocraților corupți pe care îi consideră alternativă la instabilitate", notează raportul.
„Însă, în final, guvernele corupte nu fac decât să pună bazele unor viitoare crize de securitate", conform Transparency International.

AGERPRES.RO

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus