Timpul Local

Trei familii riscă să rămână fără case…

Soarta însă nu a fost prea bună cu aceşti oameni. În 1996, terenul a fost dat în gestiune USMF. Timp de zece ani, cele trei familii au continuat să locuiască în căsuţele construite de ei, deşi, după cum ne-a spus Nicolae Bârsă, din când în când administratorul Blocului nr. 1 al USMF îşi mai amintea de ele, zicându-le că se folosesc ilegal de serviciile de aprovizionare cu apă sau cu electricitate ale universităţii. Într-un an, au fost chiar deconectaţi de la curent timp de trei luni, cu toate că plăteau sistematic toate facturile.

În 2006, lucrurile au început să se agraveze şi mai tare. Familiile Bârsă, Cojocari şi Ţigulea au fost puse în faţa deciziei luate de universitate: să părăsească acest teritoriu, în schimb, oferindu-li-se câte patru ari pentru fiecare familie pe strada Ialoveni din sectorul Centru al capitalei. Cele trei familii nu au acceptat oferta, deoarece nu-şi puteau părăsi casele pe care le-au construit cu mâinile lor şi nici nu aveau bani să înceapă construcţia unor case noi. Se considerau ca şi cum scoşi în stradă pe nedrept. De aceea nu s-au conformat cerinţelor şi au rămas să locuiască în casele lor, unde stau până în prezent.

De atunci tot umblă prin judecăţi să-şi caute dreptatea. Au scris plângeri la Comisariatul de Poliţie, la Cadastru, la Primărie şi toţi le promiteau că vor rezolva cazul lor, fără ca lucrurile să se schimbe. La rândul ei, universitatea a înaintat un proces în judecată. Instanţa a hotărât că celor trei familii trebuie să li se acorde, indiferent de instituţia sau firma care îi dă afară de pe teritoriu, un alt spaţiu locativ unde să aibă viză de reşedinţă.
Spaţiul locativ însă nu le-a fost repartizat. Mai mult decât atât, cele trei familii au nimerit, se pare, într-o situaţie şi mai complicată. „Pe 27 aprilie, anul curent, s-a prezentat la uşa casei noastre administratorul Blocului nr.1 al USMF care ne-a adus la cunoştinţă că universitatea a cedat terenul pe care îl avea în posesie unei firme de construcţii, iar noi trebuie să părăsim teritoriul”, povesteşte domnul Nicolae Bârsă.

Contactată de noi, şefa Secţiei juridice a Universităţii de Medicină, Tatiana Novac, ne-a confirmat că „prin hotărârea Guvernului „Cu privire la dezvoltarea infrastructurii Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din 2010, universitatea a desfăşurat un concurs investiţional cu privire la proiectarea şi construcţia obiectelor în strada N. Testemiţanu 27, mun. Chişinău, al cărui câştigător a fost declarat agentul economic SRL „Dansicons”. Anume acest agent urmează să proiecteze şi să construiască pe acest teritoriu, inclusiv pe locul unde se află cele trei case, o bibliotecă, un complex sportiv, blocuri locative cu multe etaje pentru angajaţii Universităţii, ai Ministerului Sănătăţii şi ai altor instituţii medicale de performanţă, precum şi un cămin studenţesc”. Drept urmare, întreg teritoriul, inclusiv locul unde locuiesc cele trei familii, a fost îngrădit, iar la 20 iunie a.c. SRL „Dansicons” a demarat lucrările de construcţie.

Totodată, Tatiana Novac afirmă că familiilor respective li s-a acordat spaţiu locativ, chiar dacă ele nu figurează ca angajaţi ai instituţiei de învăţământ: câte o cameră în unul din căminele studenţeşti din strada Malina Mică, pe perioada cât se construieşte complexul locativ, iar ulterior vor avea posibilitatea să cumpere apartamente în acest bloc sau să-şi construiască alte case pe strada Ialoveni, deoarece actele de posesie a câte patru ari ei le deţin încă din 2006.

Daniela Beşliu, stagiară la TIMPUL

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *