Timpul.md

Actualitate 19 Ianuarie 2017 | 15:56

Tunisia prelungește starea de urgență cu o lună

Președintele tunisian Beji Caid Essebsi a decis să prelungească din nou starea de urgență cu o lună, măsură în vigoare în Tunisia după un atac terorist comis în noiembrie 2015, relatează joi AFP.

Caid Essebsi „a decis să prelungească cu o lună măsura stării de urgență, în data de 17 ianuarie”, a precizat președinția tunisiană.

Precedenta prelungire, pentru o durată de trei luni, fusese decisă pe 19 octombrie 2016.

Măsura acordă puteri excepționale forțelor de ordine tunisiene și permite, cel puțin teoretic, decizia de a interzice greve și reuniuni ''de natură să provoace sau să alimenteze dezordinea'', de a închide provizoriu ''săli de spectacole și vânzarea de băuturi'' și chiar de a ''lua orice măsură pentru a asigura controlul presei și al publicațiilor de orice natură''.

Starea de urgență a fost în vigoare fără întrerupere după atacul sinucigaș de pe principalul bulevard din Tunis, din 24 noiembrie 2015, contra unui autobuz în care se aflau membrii gărzii prezidențiale. În acest atentat, revendicat de gruparea Statul Islamic (SI), au murit 12 militari.

Alte două atacuri comise de SI avuseseră loc în lunile anterioare la Muzeul Bardo din Tunis și în stațiunea Sousse, 60 de persoane fiind ucise.

Autoritățile anunță aproape săptămânal neutralizarea unor 'celule teroriste' în Tunisia, unde în ultimele luni nu a mai avut loc vreun atentat de amploare.

Grupări jihadiste, cu legături cu SI sau Al-Qaida din Maghrebul Islamic (Aqmi), rămân totuși active în zona muntoasă din vestul Tunisiei.

AGERPRES.RO

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus