Actualitate

Turcia face zgomot de război într-o criză a gazelor din Mediterana care riscă să readucă în conflict două state membre ale NATO. Ciprul acuză o nouă invazie turcească

Luni, armata turcă a lansat un exerciţiu naval de mai multe zile în Mediterana de Est, în Marea Egee şi Marea Neagră cu 131 de nave de război, 57 de aeronave de luptă şi 33 de elicoptere, potrivit datelor oficiale, preluate de Euractiv. „Ne luăm toate măsurile necesare pentru a proteja drepturile şi legea ţării noastre în Marea Egee, Mediterana de Est şi Cipru“, a declarat ministrul aparării din Turcia Hulusi Akar. „Scopul exerciţiului este de a demonstra că Forţele Armate Turce sunt foarte hotărâte, loiale şi capabile să asigure siguranţa, suveranitatea, independenţa, drepturile maritime şi beneficiile Turciei“, a precizat oficialul. Exerciţiul va dura până pe 25 mai. Săptămâna trecută, Fatih, primul vas turcesc de foraj marin, a pornit spre Mediterana pentru a începe primele operaţiuni de foraj la mare adâncime ale Turciei în largul coastelor sudice ale Ciprului. Vaporul, cumpărat de Turkish Petroleum, beneficiază, sub un contract de

15 milioane de dolari, de serviciile gigantului american Schlumberger, liderul mondial din sectorul tehnologiei şi serviciilor pentru industria de petrol şi gaze, potrivit Offshore Energy Today. Turkish Petroleum a cumpărat încă o navă de foraj pe fundul mării, Yavuz.

Preşedintele Ciprului Nicos Anastasiades a acuzat o a doua invazie turcească, după cea din 1974 din nordul ţării, în timp ce UE a asigurat că îşi sprijină toate statele membre. SUA şi-au exprimat îngrijorarea faţă de acţiunile Ankarei, consi­derându-le „foarte provocatoare“. În regiunea în care Turcia vrea să foreze au planuri mari de exploatare a vastelor resurse de gaze descoperite acolo Israel, Egipt şi Cipru, scrie Haaretz.

Cipru este stat membru al UE, în timp ce Turcia nu, însă, după cum a spus preşedintele Recep Tayyip Erdogan, ţara sa este hotărâtă să adere la Uniune, în pofida „standardelor duble“ aplicate de aceasta. Şansele ca Turcia să intre în UE dacă menţine actualele politici ale lui Erdogan – considerate că încalcă drepturile omului şi valorile democratice – sunt nule.

De asemenea, ambele state sunt membre ale NATO, dar relaţiile dintre Alianţa Nord-Atlantică şi guvernul lui Erdogan s-au tensionat în ultimul timp. SUA pun presiuni pe Turcia să renunţe la o afacere cu Rusia prin care ar cumpăra de la aceasta sisteme de rachete de apărare aeriană S-400 pentru că acestea nu sunt compatibile cu tehnica NATO şi ar submina alianţa, scrie Euractiv. Colaborarea guvernului turc cu Rusia nu se încheie aici. Dependentă de importurile de energie, Turcia a devenit, prin construcţia Turkstream, o verigă importantă în transportul gazelor naturale ruseşti către UE, în timp ce SUA îşi promovează intens gazele naturale lichefiate în Europa. În plus, Rusia construieşte prima centrală nucleară turcească.

Turcia este singura ţară membră a NATO cu ieşire la Marea Neagră cu forţă militară suficient de puternică pentru a ţine în şah flota Rusiei.

UE a cerut guvernului turc să înceteze imediat „activităţile de foraj ilegale“ din zona economică exclusivă a Ciprului. „În această chestiune, sunt cipriot“, a declarat preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker la summitul UE de la Sibiu de săptămâna trecută.

„UE stă unită alături de Cipru şi se aşteaptă ca Turcia să respecte drepturile suverane ale statelor membre“, a afirmat şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de stat al SUA Morgan Ortagus a spus că Statele Unite sunt „profund îngrijorate“ de intenţiile Turciei de a începe operaţiunile de forare offshore „într-o zonă despre care Cipru susţine că este în zona sa economică exclusivă“. Washingtonul a cerut Ankarei să suspende operaţiunile de acolo.

Însă preşedintele turc Erdogan a spus, la o reuniune a NATO, că se aşteaptă ca Alianţa să sprijine drepturile Turciei în Mediterana. Turcia are a patra forţă militară ca mărime din cadrul NATO.

„Drepturile legitime ale Turciei şi ale turcilor din Ciprul de Nord în privinţa resurselor energetice din Mediterana de Est nu pot fi contestate. Ţara noastră este hotărâtă să-şi apere drepturile şi pe cele ale turcilor ciprioţi“, a spus Erdogan.

Turcia execută de mai mult timp acţiuni de intimidare în Mediterana. Anul trecut, nave de război turceşti au forţat un vapor de foraj aparţinând companiei italiene de energie ENI să înceteze lucrările în apele cipriote, iar în vara anterioară a hărţuit un vas aparţinând ENI şi companiei franceze Total. Marina turcă a ameninţat şi ExxonMobil să stea departe de Cipru, dar cu Flota a VI-a americană în apropiere, Turcia nu şi-a pus în faptă ameninţările, aminteşte David Rosenberg, contributor la ziarul israelian Haaretz.

El explică că Turcia îşi întemeiază atitudinea agresivă pe două aserţiuni. Una este că Cipru nu are niciun drept să acorde licenţe de foraj până nu ajunge la un acord cu Republica Turcă a Ciprului de Nord în privinţa împărţirii veniturilor. Problema este că Ciprul de Nord nu este recunoscut ca stat suveran decât de Turcia.

De asemenea, Ankara susţine că zona sa economică se întinde până la 200 de mile de coastă, ceea ce înseamnă că o porţiune mare din Mediterana i-ar aparţine. Apoi, Turcia mai susţine că în cazul insulelor zona economică exclusivă se întinde pe numai 12 mile, astfel că nu doar cea a Ciprului, ci şi cea a Greciei doar spală ţărmul. Toate aceste pretenţii ale Turciei contravin convenţiei Legea Mărilor din 1994, pe care însă Turcia n-a semnat-o.

Unul din vasele trimise de Ankara în regiunea fierbinte este vaporul de cercetare seismică Barbaros Hayrettin Pasa. Acesta poartă numele unui amiral otoman ale cărui victorii în bătăliile pe mare au asigurat dominaţia otomană în Mediterana în secolul XVI.

Analiştii cred că economia turcă a ieşit din recesiune în primul trimestru al acestui an, însă noi presiuni care fac ca lira să se deprecieze pot eroda revenirea economică, readucând PIB-ul pe scădere, notează Bloomberg.

https://www.zf.ro/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *