Timpul Liber

“Twilight”, pe lista celor mai controversate romane ale anului 2009

Pe primul loc în acest top, drept cea mai ofensatoare lucrare, s-a clasat foarte populara serie de romane pentru tineri adulţi "ttyl" de Lauren Myracle, scrisă integral în stilul mesajelor instant utilizate în timpul conversaţiilor purtate pe messenger, au anunţat, miercuri, reprezentanţii American Library Association (ALA).

Deşi nu se mai află în Top 10, seria de romane "Harry Potter" a scriitoarei J.K. Rowling s-au clasat în fruntea topului 100 al celor mai controversate cărţi din deceniul 2000 – 2009. Principalele obiecţii aduse romanelor din această serie se referă la acuzaţiile că ar promova valorile anti-familiale şi ocultismul pe care şi le-au atras.

ALA a precizat că romanele "Twilight" scrise de Stephenie Meyer, care au fost adaptate cu mult succes pentru marele ecran, s-au clasat pe locul al cincilea în topul pe 2009, publicat anul acesta, fiind primul an în care figurează pe această listă. Romanele din această serie au fost acuzate că au un conţinut sexual explicit, opinii religioase şi că sunt nepotrivite pentru segmentul cititorilor adolescenţi cărora li se adresează.

Romanele din seria "ttyl", care s-au clasat pe prima poziţie, au fost criticate pentru nuditate, limbaj ofensator şi referiri la consumul de droguri.

Office for Intellectual Freedom din cadrul ALA defineşte "controversa" drept o plângere scrisă, formală, adresată unei şcoli sau unei biblioteci, prin care se solicită îndepărtarea unei lucrări scrise de pe rafturi sau din bibliografia şcolară. Acest organism a primit 460 astfel de cereri în 2009 provenind dintr-o varietate de surse. Puţine dintre acestea şi-au atins scopul.

"Deşi nu toate cărţile sunt potrivite pentru toţi cititorii, capacitatea de a citi, de a vorbi, de a gândi şi de a ne exprima liber reprezintă inima valorilor americane", a declarat Barbara Jones, directorul Office for Intellectual Freedom.

Cartea de benzi desenate pentru copii "And Tango Makes Three", despre doi pinguini masculi care clocesc împreună un ou, s-a situat pe poziţia a doua. Podiumul a fost completat de romanul "The Perks of Being a Wallflower", clasat pe poziţia a treia.

Romanul "To Kill a Mockingbird", scris de Harper Lee în 1960 şi premiat cu Pulitzer, s-a clasat pe locul al patrulea, fiind acuzat de rasism şi limbaj incorect.

Sursa: Mediafax

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *