Externe

Ucraina: Embargoul asupra unor produse din Rusia va intra în vigoare la 10 ianuarie

Embargoul va fi aplicat până la 5 august a.c., dar va putea fi ridicat mai devreme dacă Rusia va adopta o decizie similară în privința mărfurilor ucrainene.

Produsele supuse embargoului vor fi carnea, peștele, brânza, cafeaua, țigările, alcoolul, ceaiul, dulciurile, cosmeticele, echipamentele pentru căile ferate și locomotive, se precizează în decretul guvernului de la Kiev.

Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk anunțase la sfârșitul anului 2015 că executivul său va lua răspunde cu măsuri similare la embargoul alimentar impus de Moscova.

La 21 decembrie, prim-ministrul rus Dmitri Medvedev confirmase că țara sa va extinde la Ucraina embargoul asupra produselor alimentare impus statelor occidentale, măsura urmând să se aplice de la 1 ianuarie, data intrării în vigoare a acordului de liber schimb între Kiev și Uniunea Europeană.

În plus, Moscova a decis să excludă Kievul din zona de liber schimb în vigoare între mai multe state ex-sovietice.

În practică, mărfurile provenite de pe teritoriul ucrainean nu vor putea trece frontiera rusă fără taxe vamale, al căror procent mediu va fi de 7%.

În replică, Ucraina a introdus de sâmbătă, pentru un an, taxe vamale la produsele rusești, fără a preciza însă nivelul lor.

Sursa: Agerpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *