CSI / Rusia

Ucraina: Ianukovici a fost chemat să dea explicaţii în legătură cu acordul de la Harkov privind flota rusă

El a relatat că în cadrul primei vizite sale vizite în Rusia a încercat să determine anularea acordurilor gaziere, aprobate de guvernul Timoţenko, pornind de la convingerea că formula de calculare a pretului de bază la nivelul a 450 dolari/1000 mc a fost „incorectă şi injustă”. „Cautând soluţii de reducere a preţului la gaze am facut un prim pas prin semnarea acordului de la Harkov. Am scăcut preţul cu 100 dolari. Dacă nu am fi procedat aşa, am fi pierdut nu numai industria, dar şi ţara”, a afirmat Ianukovici.

Deputatul Vladimir Oleinik spune ca, batand palma pentru o serie de reduceri in an electoral, Timosenko a plasat, practic, o bomba cu efect intarziat sub noua putere. „Pretul de baza de 450 dolari/1000 mc constituie fara indoiala un drum sigur spre falimentarea intreprinderilor si chiar spre pierderea suveranitatii economice incapand cu 2010. Ca om care a lucrat in domeniul tranzactiilor comerciale cu gaze, Timosenko are o vasta experienta in privinta achizitionarii pe doi bani a intreprinderilor in conditii de insolvabilitate si scadere a productiei. Calculul a fost revenirea la putere in 2010 si obtinere, pe nimic, a companiilor in criza”, a epxlicat deputatul.

Opozitia ucraineana este de parere ca in urma cu un an, puterea a comis o greseala cand a renuntat sa lupte pentru reviziuirea formulei de calcul a pretului la gaze si negociind o reducere dubioasa in schimbul deciziei strategiei de prelungire a sederii Flotei din Marea Neagra in Crimea pana in 2042.

In urma cu cateva zile, fractiunile de opozitie din parlament au cerut crearea unei comisii de ancheta in legatura cu acordurilor de la Harkov in perspectiva anularii lor. „Exista mecanisme pentru denuntarea unor astfel de documente”, a declarat fostul ministru de externe al tarii, Vladimir Ogryzko.
 
Dupa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *