Externe

UE: nu avem nevoie de „Nord Stream-2” pentru aprovizionarea cu gaze

Potrivit lui Šefčovič, planurile noii conducte au ridicat multe întrebări, inclusiv modelul de business plan în lumina propriilor estimări ale UE privind cererea de gaze naturale.

„Aceasta va însemna că vom construi capacitati in exces … care din punct de vedere economic ar putea face foarte problematica ruta ucraineana de tranzit” – a declarat Maroš Šefčovič.

Vicepreședintele Comisiei Europene a mai remarcat faptul că construcția „Nord Stream-2” pune sub pericol utilizarea pe termen lung a conductei existente „Yamal”, care livrează gaz rusesc în principal în Germania și Polonia.

Potrivit Reuters, evaluarea proprie a Comisiei Europene cu privire la nevoile viitoare de gaze naturale ale UE, până în 2030, variază între 370 de miliarde de metri cubi până la 450 de miliarde de metri cubi pe an, dar aceste cifre au fost criticate ca fiind supraevaluate.

Ca răspuns, Maroš Šefčovič a declarat că Comisia Europeană așteaptă acum rezultatele evaluarii Agenției Internaționale pentru Energie și a propriului operator de sistem de transport al gazelor – compania ENTSOG.

BP Marea NorduluiŠefčovič a spus anterior, in cadrul conferinței „Nord Stream 2 – Uniunea Energetica la o răscruce de drumuri” – ca realizarea conductei de gaz Nord Stream-2 nu va îmbunătăți securitatea aprovizionării cu gaze naturale către UE, așa cum sustin acționarii proiectului.

În luna martie, zece guverne din UE si-au declarat opoziția față de punerea în aplicare a proiectului rusesc „Nord Stream-2”, care va dubla cantitatea de gaze livrate din Rusia direct în Germania.
Consorțiul Nord Stream-2 este format din șase membri: „Gazprom”, E.ON, BASF / Wintershall, OMV, Engie, Shell. „Gazprom” detine 50% din consorțiu.

paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *