UE / Nato

UE prezintă astăzi o nouă strategie energetică destinată reducerii dependenţei de Rusia

Într-un discurs susţinut luni seara, comisarul European pentru Energie, Miguel Arias Canete, a precizat că obiectivul propunerii este simplu ‘să evite şi să reducă posibilele crize la adresa securităţii aprovizionării cu gaze naturale’.

Uniunea Europeană a importat în 2014 aproximativ 53% din necesarul său de energie. O treime din gazele naturale ale UE vin din Rusia şi unele noi state membre din est sunt aproape în întregime dependente de Rusia pentru energie.

Potrivit planurilor care urmează să fie dezvăluite miercuri, Comisia Europeană vrea să poată analiza, în avans, contractele energetice ce urmează a fi semnate de statele membre cu ţările terţe pentru a se putea pronunţa dacă acestea respectă prevederile comunitare, a spus Canete. În prezent, executivul comunitar poate examina contractele doar după ce au fost semnate.

Potrivit unor surse comunitare citate de AFP, Bruxelles-ul vrea să aibă acces la contractele comerciale semnate de statele membre şi companii în cazurile în care o firmă controlează o cotă de piaţă de peste 40% în acea ţară.

Miguel Arias Canete susţine că aceste planuri vor ‘îmbunătăţi transparenţa’ şi vor permite UE ‘să evalueze securitatea aprovizionării cu energie’.

Analiştii sunt de părere că planul este văzut ca o modalitate pentru a opri compania rusă Gazprom să obţină o cotă de piaţă prea mare, însă sursele europene susţin că prevederile se vor aplica şi altor mari producători de enrgie precum Norvegia sau Algeria.

‘Nu este vorba de modificarea contractului ci despre obţinerea de informaţii- nu despre preţuri ci despre elementele pertinente care afectează securitatea aprovizionării’, a adăugat sursa.

Comisia nu poate invalida contractele comerciale ci vrea să poată cere Curţii Europene de Justiţie să le invalideze dacă poate dovedi că încalcă legislaţia europeană.

Mai mult, Bruxelles-ul vrea să creeze nouă noi ‘regiuni energetice’ în interiorul UE, astfel încât statele membre să se poată ajuta între ele în cazul apariţiei unei crize energetice, a mai spus Canete.

De asemenea, planul va propune o serie de măsuri care vor viza sectoarele termoficării şi aerului condiţionat, care sunt cele mai mari consumatoare de energie în UE, fiind responsabile pentru jumătate din energia utilizată la nivel european.

Pe ansamblu, obiectivul general al planului rămâne acelaşi cu cel al strategiei privind ‘uniunea energetică’ lansată în urmă cu un an, asigurarea aprovizionării cu energie a Europei în contextul creşterii insecurităţii globale şi reducerea vulnerabilităţii continentului. 

sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *