CSI / Rusia

UE publică învinuirile oficiale la adresa practicilor Gazprom. Acţiunile de investigare au început în 2012

Acţiunile de investigare a activităţii Gazprom au început în 2012, dar au fost amânate din cauza intervenţiei armate a Rusiei în Ucraina. În cazul în care monopolul rusesc este găsit vinovat, acesta riscă să plătească o amendă de până la 10% din cifra să de afaceri anuală în UE, adică aproximativ 17 miliarde dolari. Analiştii băncilor ruseşti Sberbank cred că această amendă nu va depăşi 2 miliarde de dolari, în timp ce VTB Kapital o estimează la 3,8 miliarde de dolari.

Dar cea mai rea pentru Gazprom va fi obligaţia asigurării accesului la conducte pentru furnizorii terţi, aşa cum cere Carta Europeană a Energiei.

Potrivit Forbes, Kremlinul încearcă să prezinte investigaţia UE drept o „vânătoare politică de vrăjitoare, motivată de invazia din Ucraina şi ameninţările la adresa statelor baltice şi a NATO”.

Într-adevăr, acuzaţiile UE nu pot fi tratate separat de politică din Europa, deoarece Gazprom a devenit în timp un instrument de politică externă al Moscovei, cu care Kremlinul a ameninţat în mod repetat că taie aprovizionarea cu gaze a Ucrainei şi a ţărilor care revând energie Kievului.

Forbes subliniază că UE a devenit suficient de curajoasă şi va aduce acuzaţii Gazpromului, mai ales că poziţia acestuia în Europa a fost mult slăbită faţă de anii trecuţi. Testele de stres realizate în UE arată că Europa poate rezistă că urmare a pierderii semnificative de gaz rusesc. În acelaşi timp, sancţiunile occidentale au crescut dependenţă Rusiei de veniturile din vânzarea de gaze naturale.

„Graţie lui Vladimir Putin, Rusia a pierdut influenţă să asupra Europei, şi odată cu această şi venituri importante care se vărsau în vistieria şi buzunarele oligarhilor corupţi”, spune publicaţia.

În 2007, Putin se laudă că Gazprom va deveni prima companie din lume, cu o capitalizare de piaţă de 1.000 de miliarde dolari. La acea dată, cifra să era de 350 miliarde dolari, iar acum doar aproximativ 60 de miliarde de dolari. Investitorii şi-au dat seama că societatea rusă nu este altceva decât un minister „în slujba oligarhilor ruşi şi a locatarilor Kremlinului” care, printre altele, este folosit şi că armă în politică externă a Rusiei.

Atacul UE asupra celei mai importante entităţi economice din Rusia reprezintă un alt punct pe lista largă de „catastrofe politice semnificative” puse pe seama preşedintelui rus.

„Prin atacarea Ucrainei, el a înstrăinat toate generaţiile viitoare de ucraineni. Totodată, zăngănitul de arme a revitalizat NATO şi a dat Alianţei un nou sens de existenţa. Puţin a reuşit să-i înstrăineze pe fanii săi tradiţionale din comunitatea de afaceri europeană, care au decis că ameninţarea rusă este mai importantă decât interesele de afaceri”, – scrie Forbes.

În loc să consolideze prestigiul Rusiei şi mândria naţională, liderul rus a transformat ţară într-un stat paria cu o „economie şubredă.”

„Poate Putin provoca un rău şi mai mare Rusiei? În momentul de faţă, nimic nu poate fi exclus”- conchide Forbes.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *