Timpul Liber

Umezeala, rivala lemnului. Tipuri de tratamente

Cum sezonul rece e caracterizat de un grad mai mare de umiditate, acum e momentul tratamentelor pentru acest gen de obiecte. Integritatea şi frumuseţea lemnului pot fi păstrate cu ajutorul produselor specifice, dar în general acestea sunt împărţite pe categorii. O scurtă privire asupra acestor vopsele şi lacuri de întreţinere ne va ajută alegem ce ne trebuie.

Suprafeţe din lemn netratat, care nu intră în mod constant şi direct în contact cu apă: se poate folosi mai întâi un produs anticarii, cu acţiune imediată şi protecţie profilactică. Peste acesta trebuie venit cu o protecţie ulterioară. Se adaugă, ca baza, un grund de impregnare care are scopul de a menţine integritatea lemnului. În cazul suprafeţelor expuse intemperiilor sau apei sărate, se adaugă un lac pentru luciu, care conferă o protecţie deplină împotriva umezelii. Toate se utilizează pentru suprafeţe expuse intemperiilor, dar nu se utilizează pentru obiectele care vin în contact cu produse alimentare sau pentru stupi.

Suprafeţe din lemn tratat pe care vopseaua sau lacurile sunt alterate: se îndepărtează stratul vechi de vopsea sau lac până se ajunge la lemnul sănătos. Substratul trebuie să fie curat, portant, degresat şi fără impurităţi. Se aplică aceleaşi tratamente şi protecţii de mai sus.

Suprafeţe care au nevoie şi de protective UV şi de protective în faţa îngheţului: se foloseşte (peste tratamentul de bază cu produsul anti-carii şi anti-mucegai) un lazur subţire sau gros, care este o soluţie pe bază de ulei de in. Acesta pătrunde în porii lemnului, fără a crea o peliculă la suprafaţă, aşa că păstrează textura lemnului, oferindu-i o protecţie UV suplimentară. Lazurul incolor nu oferă protective UV, deoarece pigmenţii naturali sunt cei care oferă rezistenţă la acţiunea razelor solare. Se aplică în cel puţin două straturi subţiri şi este rezistent la apă şi ploi. Pentru protecţia împotriva cariilor, ciupercilor şi apei putem folosi şi un singur produs: se poate aplică un ulei impregnant cu caracter hidrofob. Acesta e destinat în special obiectelor de mobilier de grădina.

Ambarcaţiuni: există două genuri de produse, un lac pentru tratarea lemnului care nu intră în contact direct şi permanent cu apă, adică pentru porţiunile din interior sau de deasupra nivelului de plutire, dar care este totuşi rezistent la intemperii şi acţiunea accidentală a apei sărate asupra lemnului. Pentru porţiunile în contact permanent cu apa sau pentru toată ambarcaţiunea se foloseşte un produs profesional pe baza de răşini acrilo-poliolice, aditivi speciali şi izocianați. Poate fi lăsat ca atare sau se poate veni peste el cu o vopsire ulterioară.

Stupi, hambare, depozite: se tratează cu ulei de in, care este un produs ecologic şi nu alterează chimic produsele cu care intră în contact. Straturile se dau cu pensula, se lasă să se usuce timp de o săptămâna. Se pot aplică două-trei asemenea straturi şi obiectul/construcţia din lemn se dă în folosinţă abia după uscarea completă. Uleiul de in închide nuanţa lemnului. Pentru vopsirea exterioară se mai pot folosi şi alte produse ecologice (exemplu: email acrilic pe baza de apă, vopsea fără solvenţi şi chimicale).

Spatiulconstruit.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *