Timpul.md

Actualitate 2 Mai 2017 | 17:26

Un britanic care oferea consultanță teroriștilor cu metode demne de James Bond a fost condamnat la Londra

Un britanic simpatizant al grupării jihadiste Statul Islamic (SI), care potrivit poliției oferea consultanță online teroriștilor din lumea întreagă și asupra căruia s-au găsit dispozitive demne de filmele cu James Bond, a fost condamnat marți de un tribunal din Londra la opt ani de închisoare, relatează AFP.

În vârstă de 34 de ani, Samata Ullah avea la domiciliul său din Cardiff (vestul Marii Britanii) o bibliotecă online în care se găseau instrucțiuni pentru potențialii teroriști și dispozitive avansate folosite de obicei de spioni, precum cele circa 30 de perechi de butoni pentru cămăși în care a disimulat stick-uri USB, unele conținând informații despre fabricarea rachetelor.

Considerat de poliția britanică drept 'foarte periculos', acest 'lup solitar' a fost arestat în luna septembrie în timpul unei operațiuni de anvergură. La proces el a pledat vinovat pentru toate cele cinci capete de acuzare, printre care se numără apartenența la o organizație interzisă și pregătirea de acte teroriste.

'Este un terorist cibernetic, foarte implicat în cauza sa, care a construit o bibliotecă online indexată pe subiecte, unde publica materiale de propagandă mai ales despre Statul Islamic, sfaturi despre criptarea mesajelor și despre modalitățile de a evita detectarea de către autorități', a explicat în fața presei șeful unității antiteroriste a poliției britanice, Dean Haydon.

Foarte precaut, Samata Ullah își distorsiona vocea și purta mănuși în înregistrările video cu instrucțiuni pe care le posta online și întreținea de asemenea un blog cu sfaturi pentru teroriști.

El folosea nouă linii telefonice, 50 de adrese de e-mail și 30 de conturi pe Twitter. La domiciliul său s-au găsit opt terabiți de date, 'echivalentul a 2,2 milioane de exemplare online din 'Război și Pace', romanul lui Tolstoi', comentează Dean Haydon.

'Teroriștii din lumea întreagă aveau acces la site-ul său', a mai precizat responsabilul poliției britanice, care însă a refuzat să ofere detalii despre cei care au beneficiat de respectivele materiale online. El a menționat însă că acuzatul avea legături cu gruparea Statul Islamic și cu un anume Abu Fidaa, în prezent încarcerat în Kenya pentru activități teroriste. După arestarea acestuia din urmă, poliția britanică a primit informații care i-au permis în final să-l descopere pe Samata Ullah.

Apărarea teroristului a invocat faptul că acesta suferă de tulburări psihice și mai ales de autism. Autoritățile britanice încă nu știu ce l-a determinat să se radicalizeze.

AGERPRES

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus