Timpul Local

Un minut din viaţa unui copil… deţinut

Copiii învaţă să filmeze, să editeze şi să monteze propriile lor filme cu durata de 1 minut. Tot ei sunt actorii şi principalii protagonişti ai mini-peliculelor. Ei sunt ajutaţi de o echipa de experţi internaţionali, iar producţia lor finală abordează diverse teme, care îi preocupă. Printre acestea sunt problemele care îi afectează şi care i-au adus în penitenciar, lucrurile pe care vor să le schimbe la ei acasă, în familie, comunitate etc.

Atelierul este organizat de UNICEF cu sprijinul Ministerului Justiţiei şi al Departamentului Instituţiilor Penitenciare.

„Prin această iniţiativă vrem să le oferim copiilor deţinuţi posibilitatea să spună publicului larg şi factorilor de decizie ce lucruri îi preocupă şi de ce au nevoie ca să înceapă o viaţă nouă, mai bună”, a menţionat Alexandra Yuster, reprezentantul UNICEF în Moldova la ceremonia de lansare a atelierului „One Minute Junior”.

La rândul său, ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, consideră că „această iniţiativă se înscrie perfect în seria de măsuri de promovare a programelor de reabilitare şi incluziune socială a copiilor deţinuţi care au dreptul la o a doua şansă atunci când ies la libertate”.

În prezent, în R. Moldova se află în detenţie 68 de copii, dintre care 62 sunt băieţi (34 din ei sunt minori) la penitenciarul de la Lipcani şi 6 fete la penitenciarul de la Rusca.

Atelierul video „One Minute Junior” a devenit celebru printre copiii din ţările Europei, Balcani şi CSI pentru faptul că promovează vocile copiilor aducându-le în atenţia maturilor care iau decizii.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *