Externe

Un monument dedicat lui Ivan cel Groaznic a fost inaugurat în Rusia

Guvernatorul regiunii Oriol, Vadim Potomski, a dezvelit în orașul cu același nume, situat la 350 km sud de Moscova, primul monument rus în onoarea lui Ivan cel Groaznic, omagiind, în timpul ceremoniei, un ”apărător al țării noastre, un țar care ne-a extins granițele”.

În fața unei mulțimi care flutura steagul imperial negru și galben, popular în rândul naționaliștilor ruși, Vadim Potomski a adăugat că Ivan cel Groaznic a fost capabil să protejeze Rusia și Biserica Ortodoxă de dușmanii lor.

Ivan al IV-lea, care a domnit de la 1547 la 1584 și a fost primul suveran rus care a purtat titlul de "țar al tuturor Rusiilor", și-a câștigat porecla de "cel groaznic" din cauza metodelor sale brutale și paranoii care a dus la executarea de mii de oameni în timpul domniei sale, scrie agenția franceză de presă.

Monumentul din bronz, ce-l arată pe Ivan cel Groaznic în haine regale, călare pe cal și ținând o cruce ortodoxă, a fost ridicat la Oriol datorită zvonurilor că orașul a fost fondat de fostul țar, chiar dacă istoricii spun că nu au nicio dovadă definitivă.

Inaugurarea monumentului a fost susținută de ministrul rus al culturii, Vladimir Medinski, potrivit căruia reputația însetată de sânge a lui Ivan cel Groaznic este un mit creat de călătorii occidentali ai vremii în dorința de a-i păta imaginea.

Însă activiști locali au protestat în ultima lună împotriva ridicării acestei statui și peste 500 de persoane au semnat o petiție intitulată "Noi nu avem nevoie de un monument dedicat unui tiran în orașul nostru". 

agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *