Timpul.md

Actualitate 3 Septembrie 2018 | 12:53

Un muzeu de istorie a evreilor urmează să fie deschis la Chișinău

În orașul Chișinău, pe strada Eugen Doga, urmează a fi deschis un muzeu de istorie a evreilor din Republica Moldova. Într-un răspuns oferit Agenției de presă IPN de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, se menționează că a fost deja elaborat conceptul. Muzeul va avea o expoziție permanentă, expoziții tematice, un centru educațional și o bibliotecă. 

Expozițiile tematice ale muzeului vor purta un caracter ambulant, astfel că vor putea fi inaugurate și în alte localități ale țării. Muzeul va fi amplasat în spațiul din str. Eugen Doga, 4, cu o suprafață de 260,7 metri pătrați. În prezent, spațiul se află în gestiunea autorităților municipale și acolo se află biblioteca Iţic Mangher.

Ministerul a solicitat transmiterea din gestiunea Primăriei în gestiunea sa a spațiului dat. Proiectul a fost perfectat și prezentat Secției pentru organizarea și coordonarea activității Consiliului municipal Chișinău. Acesta urmează a fi examinat și avizat de către Comisia pentru buget, economie, finanțe, patrimoniu public local, agricultura și problemele suburbiilor.

În răspunsul ministerului se mai spune că biblioteca Iţic Mangher are în gestiune o serie de piese, inclusiv exemplare de carte rară, care, în baza de schimburi provizorii de bunuri, ar completa armonios expoziția muzeului, iar proiectele educaționale desfășurate de către bibliotecă ar contribui la promovarea și valorificarea muzeului nou creat.

Scopul înființării muzeului de istorie a evreilor este cultivarea memoriei Holocaustului, promovarea culturii toleranței și păcii, combaterea antisemitismului și intoleranței.

Data inaugurării va fi anunțată după soluționarea problemelor de ordin tehnic. 

Sursa: ipn.md

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus