Timpul.md

Actualitate 18 Septembrie 2019 | 10:19

Un pretendent la șefia capitalei a făcut un masterat care a costat peste 45 de mii de euro: „Mi-am dat seama că nu e suficient ceea ce fac”

Candidatul la funcția de Primar al mun. Chișinău, Victor Chironda, a luat decizia de a candida la funcția de primar al municipiului Chișinău după aproape un an de analiză și cântărire a tuturor argumentelor „pro” și „contra”.

După cum informează TRIBUNA, într-o postare pe blogul său, Victor Chironda a dezvăluit că s-a născut în Chișinău și a petrecut primii ani din viață aici.

„Deși, am locuit o perioadă în Ștefan Vodă, am revenit, în 2008, la Chișinău, la studii și am simțit că acest oraș este casa mea. Începând cu anul 2011, tot mai des, îmi dădeam seama că nu prea îmi place cum arată casa mea – orașul Chișinău. Probabil s-a trezit „moldoveanul gospodar” în mine. Am simțit că vreau să pun și eu mâna, să ajut cumva. Și am început să citesc, să studiez și să pun în practică ideile care îmi veneau. Așa am ajuns să fac un masterat în Administrare Publică la Academia de Administrare Publică. Apoi a apărut proiectul Scuarul Cehov. Am început să urmăresc activitatea autorităților locale. Am început să îi critic, pentru că vedeam că ei fac nu ceea ce se făcea în alte orașe. Timp de 7 ani am monitorizat activitatea primăriei și a consiliului municipal, am deconspirat scheme, am criticat decizii stupide, am scris despre construcții ilegale, am inițiat proiecte de intervenție urbană precum Scuarul Ghibu sau trotuarul pietonal de la Casa Presei”, a precizat el.

Potrivit lui, în 2014, și-a dat seama că nu este suficient ceea ce face și a decis să se specializeze în urbanism.

„Am înțeles în scurt timp că orașele din Moldova nu în zadar arată cum arată – școală de urbanism în Moldova nu există. Atunci, am decis să plec peste hotare. Am găsit un master foarte bun – 4Cities:UNICA Euromaster in Urban Studies. Pregătirea pentru acest master a durat 2 ani. Vin dintr-o familie simplă, iar costurile studiilor depășeau 45 mii de euro. În 2016 am fost acceptat la master. Am luat o bursă Erasmus care a acoperit costurile studiilor și cheltuielile lunare minime. Am fost primul și unicul din Republica Moldova care a luat acest master în 12 ani de când există. Presupun că scrisoarea mea de motivare i-a convins pe profesori. Am scris acolo că vreau să învăț cum se planifică și se construiesc orașele pentru oameni, ca să revin acasă și să ajut orașul meu să se prezinte decent pe harta capitalelor europene. Pe urmă am aflat că unul dintre profesori vizitase Chișinăul, câțiva ani mai devreme. Probabil a înțeles ”profunzimea tragediei”. Masterul constă din 4 semestre petrecute în 4 capitale europene: Bruxelles, Viena, Copenhaga și Madrid. În afară de aceste orașe, am avut vizite de studii, excursii și lucrări de curs în peste 20 de orașe din Belgia, Olanda, Austria, Ungaria, Serbia, Croația, Spania, Danemarca și Norvegia. În toamna lui 2018 mi-am apărat teza de master cu titlul „Implementarea infrastructurii pentru biciclete în orașele post-socialiste” în baza studiilor de caz din Budapesta și Ljubljana”, a povestit Chironda.

Revenit la Chișinău după studii, el a început să lucreze în proiectul Green City Lab, în calitate de consultant național pe mobilitate.

https://tribuna.md/ 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus