Actualitate

Un profesor de istorie asasinat în Franţa de un islamist radical: mobilizări republicane pentru denunţarea fanatismului religios

Franţa este din nou confruntată cu oroarea islamistă: vineri 16 octombrie un profesor de istorie din regiunea pariziană a fost asasinat de un tînăr de origine cecenă, radicalizat de mediile salafiste. La Paris şi în alte oraşe franceze au avut loc, duminică 18 octombrie, manifestaţii republicane pentru denunţarea terorii islamiste. Miercuri 21 octombrie urmează să i se aducă un omagiu naţional profesorului Samuel Paty, ucis întrucît în cursul unei lecţii de istorie le-a arătat elevilor caricaturile lui Mohamed şi le-a explicat ce înseamnă libertatea critică.

Unsprezece persoane sunt în prezent arestate în contextul anchetei şi al acestui act terorist oribil comis de un tînăr născut la Moscova într-o familie de ceceni refugiată ulterior în Franţa.

Individul a fost împuşcat mortal de poliţie în timp ce ameninţa forţele de ordine şi striga Allah Akbar. El l-a asasinat pe profesor chiar în faţa colegiului unde acesta preda în localitatea Conflans-Sainte-Honorine, din departamentul Yvelines, nu departe de Paris. Asasinul obţinuse cartea de sejur în Franţa în martie anul acesta şi se crede că a fost influenţat de un predicator salafist cunoscut de serviciile de informaţii.

„Vom face cu toţii bloc. Islamiştii nu vor trece. Islamiştii nu ne vor diviza. Ei asta doresc dar noi vom rezista împreună.” Sunt cuvinte pronunţate de preşedintele Emmanuel Macron, vineri seară, cînd s-a deplasat chiar la locul comiterii crimei. Profesorul Samuel Paty a fost practic decapitat, ceea ce înseamnă că teroristul a adoptat modul operatoriu al Organizaţiei stat islamic.

Cele 11 persoane arestate în prezent sunt bănuite că fac parte din cercul celor care l-au îndoctrinat şi probabil împins la crimă pe tînărul cecen. Agenţiile de presă evocă în special figura unui militant islamist radical, un salafist cunoscut pentru predicile sale violente, pe nume Abdelhakim Sefroui. La începutul lunii octombrie acest salafist l-a acompaniat pe tatăl unui elev la şcola unde preda profesorul de istorie cerînd demiterea acestuia întrucît discutase în clasă despre caricaturile lui Mohamed.

Manifestaţii din Franţa, cum a fost, ieri, cea din Piaţa Republicii de la Paris, au avut loc la iniţiativa unor sindicate ale profesorilor, a mai multor asociaţii precum şi revistei umoristice Charlie Hebdo. Denunţarea obscurantismului islamist şi a terorismului inspirat de ideologii radicali ai islamului politic este pusă în Franţa însă sub semnului refuzului de a accepta ura.

Această abominabilă crimă relansează în Franţa dezbaterile despre islamul radical care încearcă de fapt să ia sub control comunitatea musulmană din Europa şi să obţină pentru ea dreptul de a aplica Şaria, legea islamică. Prin teroare, islamul radical doreşte să-i mai forţeze pe cetăţenii din ţările democratice la auto-cenzură, şi de fapt la lichidarea spiritului critic. În multe spirite din ţările occidentale această auto-cenzură funcţionează deja, deci islamiştii radicali au văzut că pot cîştiga teren.

Noi apeluri sunt lansate în acest context pentru ca europenii să se trezească din angelismul, pasivitatea şi ignoranţa lor. Ei trebuie să-şi dea seama că după ce au fost confruntaţi în secolul trecut cu două ideologii ucigaşe, fascismul şi comunismul, acum trebuie să combată una la fel de redutabilă, islamismul.

Matei Vișniec / https://www.rfi.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *