Interviu

Un român newyorkeez: „Cântam când îmi era dor de tot ce e românesc”

A plecat din România în urmă cu 30 de ani. A făcut înconjurul lumii și a învățat lucruri importante din toate culturile și obiceiurile pe care le-a studiat. Este convins de faptul că fiecare om are destinul său în viață și trebuie să trăiască în armonie cu sine însuși. Cristian Răchitan este, probabil, cel mai cunoscut medic naturopat român, care trăiește și activează cu succes în New York. Cu toate că este apreciat peste hotare și primit cu brațele deschise oriunde, locul cel mai drag pentru el este acasă, în România, unde revine ori de câte ori are posibilitate.

Privește viața ca pe un examen

„Eu sunt doctor în Statele Unite, călătoresc prin lume mai mult de 30 de ani și am încercat să folosesc viața ca pe o oportunitate de a studia. Am învățat că, de fapt, școala adevărată este viața. Intrăm prin acel examen numit naștere și plecăm odată ce susținem examenul final, care este la fel de important și se cheamă moarte”, povestește Cristian Răchitan.

Nu are frică de moarte. Este sigur că viața e doar o probă care trebuie susținută, înainte de a trece spre o altă formă a existenței.

„Bănuiesc că știți din istorie că pentru străbunii noștri, dacii, decesul unei persoane însemna o adevărată sărbătoare. Toată lumea dansa, bea vin, cânta, adică sărbătoreau examenul final. Se presupunea că de-a lungul timpului trăit, individul respectiv a adunat suficiente informații care să-i fie necesare pentru cealaltă formă de existență”, spune Cristian.

Călătorește ca să învețe

Scopul care l-a determinat să plece din România a fost unul simplu. A vrut să studieze cât mai multe, să cutreiere lumea în lung și-n lat, pentru ca să evolueze ca medic și om de știință.
„Am avut șansa să călătoresc prin Asia. Am petrecut mult timp studiind medicina străveche, medicina tradițională specifice diferitelor regiuni. Știința medicală este una destul de mare, dar și destul de incompletă. Datoria noastră, a medicilor, este să învățăm în permanență, pentru ca să facem viața mai ușoară celor care au probleme de sănătate. După mulți ani m-am întors la New York și am început să muncesc. Mai întâi am practicat medicina modernă, după care m-am regăsit în naturopatie”, menționează Cristian Răchitan.
Ca medic și om de știință a încercat să investigheze acea parte a medicinei care este mai puțin cunoscută – cauza bolilor. Tratează altfel pacientul. Nu vrea să propună soluția până nu va depista cauza ce a provocat această boală. De mulți ani cercetează acest domeniu – cauza apariției unei boli, care de altfel, rămâne o zonă mai puțin studiată în știința medicală.

Fiecare om își are destinul său

Dar în afară de toate acestea, corpul uman nu este singurul lucru care îl interesează. Crede că fiecare dintre noi vine în această lume cu un anumit scop, cu o menire.

„Bănuiesc că mulți s-au întrebat ce este viața, pentru că de fapt corpul nostru fizic nu este altceva decât o mașină funcțională. Eu cred că viața este un teatru și are patru actori principali care participă la acest spectacol – spiritul, sufletul, corpul fizic și destinul. Spiritul preia corpul și construiește programul în funcție de necesități, alcătuind acele etape de viață prin care trebuie să trecem. Acel program se cheamă destin. De fapt, destinul reușim să-l descifrăm din fragmentele din timpul somnului, pentru că destinul reprezintă de fapt visele noastre”, povestește Cristian Răchitan.

Fluierul care îi aduce aminte de casă

A stat în Tibet o vreme și nu a avut posibilitatea de a comunica în limba română. A fost mai dificil prima perioadă, își amintește medicul. Odată, la o mănăstire, a găsit un fluier din metal, cu șase găuri, pe care îl păstrează până în prezent și la care s-a apucat să cânte melodii populare. La început a fost mai greu, mai apoi a evoluat și a devenit un instrumentist destul de bun.

„M-am uitat și am văzut că, de fapt, acesta era un fluier care se folosea în România. Și atunci am luat acel fluier, am tot încercat să învăț să cânt muzică populară românească și până la urmă am învățat. În două luni știam să cânt. Pe urmă am tot cântat când eram singur și îmi era dor de tot ce este românesc. De vorbit, vorbeam singur, pentru că nu aveam cu cine, deci cu asta o rezolvasem”, râde Cristian Răchitan.
Printre locurile care îl fascinează se numără India, Filipine, Tibetul. Acolo, zice el, a învățat unul dintre cele mai importante lucruri.
„Stăteam într-o zi de vorbă cu un șaman, într-o mănăstire și el mi-a spus: „Știi ceva, dacă tot vrei să înveți aici, să știi că poți studia la fel de bine la tine în curte. Trebuie doar să te uiți în jurul tău, pentru că oamenii sunt aceiași peste tot. Singura modalitate de a învăța este să analizezi persoanele. Încearcă să vezi lumea interioară – de acolo înveți. Așa că nu trebuie să mergi în altă parte ca să studiezi. Cred că acesta este cel mai important lucru pe care l-am învățat din expedițiile mele”.

Românii din New York sunt vindecați gratuit

Pe lângă faptul că este doctor, este și o persoană care manifestă o mare pasiune pentru muzică. A fost organizatorul festivalului de folclor autentic, care se desfășoară în România din anul 2000. A sponsorizat în totalitate festivalul, pentru că își dorea din tot sufletul să ofere o șansă copiilor talentați. La festival au fost invitați artiști consacrați: Sofia Vicoveanca, Maria Ciobanu, Benone Sinulescu – așa s-a legat relația de prietenie dintre ei. În felul acesta, Cristian Răchitan a devenit foarte apropiat față de artiștii și muzică populară românească. Însă nu doar copiii din România se bucură de ajutorul medicului. De mai mulți ani, românii din Statele Unite beneficiază de tratament gratuit la cabinetele medicului naturopat.

„Nu pe toți românii îi tratez gratis – cei înstăriți își pot permite să achite serviciile medicale. Dar pe românii care sunt abia la început de cale în New York îi ajut dezinteresat. Sunt mulți oameni care au nevoie de ajutor, și nu pot rămâne indiferent față de durerea lor. Dar dacă stau să mă gândesc, nu prea întâlnești români bogați pe acolo. De aceea nu le cer bani. În general, vreau să ajut studenții români, fie ei din București, Chișinău sau Cernăuți, nu contează”.

 Stela Televca

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *