Economie

Un “Titanic” fără bărci de salvare – economia globală se îndreaptă spre recesiune

Însă, acest aspect este doar o parte a îngrijorării manifestate de analiştii de piaţă, care văd în toate semnele date de economia globală un indiciu că ne îndreptăm spre o nouă recesiune economică, se arată într-o analiză a CNN.

Fără bărci de salvare

Stephen King, unul dintre economiştii şefi ai băncii HSBC, da semnalul de alarmă, menţionând că economia globală pare "Titanicul" fixat pe un curs de coliziune.

"Economia globală navighează de-a lungul oceanului fără bărci de salvare pe care să le folosim în caz de urgenţă", afirmă King.

Într-o analiză extinsă pe 17 pagini, economistul HSBC susţine că defictele bugetare înregistrate în marile economii sunt prea mari, iar nivelul de îndatorare prea ridicat. Din punctul sau de vedere, economia americană nu poate evita o nouă perioada de recesiune.

Instrumentele care să joace rolul "bărcilor de salvare" şi să stimuleze creşterea economică – dobânzi de referinţă scăzute sau investiţiile guvernmentale – sunt inaccesibile în acest moment, susţine King.

"Va fi foarte dificil pentru multe guverne să prevină transformarea încetinirii ritmului de creştere economică în ceva mult mai periculos fără a folosi aceste politici monetare", afirmă acesta.

Deşi mulţi alţi analişti economici nu împărtăşesc viziunea lui King, acesta atrage atenţia asupra a patru mari pericole care pândesc în Statele Unite şi China.

Creşterea salariilor

Cu salariile blocate la acelaşi nivel că şi acum şase ani, puţini americani pot spune că au simţit cu adevărat beneficiile revenirii economiei din Statele Unite. Problema salariilor rămâne călcâiul lui Ahile pentru oficialii din Washington. O creştere a salariilor în Statele Unite, pe fondul menţinerii unei creşteri economice anemice, poate duce la o prăbuşire a bursei, susţine King. Până acum, doar câţiva retaileri mari din SUA, Walmart şi Target, au anunţat creşteri salariale pentru angajaţi, începând cu primăvară acestui an.

Datele statistice pentru aprilie, prezentate săptămâna această de Census, arată că vânzările în sectorul retail au rămas însă la acelaşi nivel din aprilie 204.

Recesiune în China

Al doilea mare pericol întrevăzut de King se referă la intrarea Chinei în recesiune. E drept, nu mai reprezintă un secret încă din 2014 că ritmul de creştere economică din China s-a încetinit. Dar, chiar şi aşa, cu o statistică de creştere a PIB-ului de 7% în primul trimestru în China, ţară pare să stea mult mai bine decât restul lumii. Spre exemplu, SUA a avut doar 0,2% creştere economică în aceeaşi perioada.

Însă, nu reducerea motoarelor în economia chineză îl sperie pe King, ci varianta recesiunii. O creştere economică negativă în China ar pune economia globală pe butuci, argumentează King.

Primele efecte s-ar revedea în prăbuşirea pieţei de materii prime şi supra-aprecierea dolarului. Acestea ar fi urmate de prăbuşirea pieţelor emergente care şi-au bazat economia pe relaţia comercială cu China. "Într-un final, economia Statelor Unite ar fi tărâţă în recesiune de forţe incontrolabile", argumentează economistul.

Deocamdată însă, nu se întrevede riscul că economia chineză să se prăbuşească brusc în cursul acestui an.

Totuşi, un potenţial pericol al efectului pe care gradul de îndatorare imens al Chinei îl poate avea asupra dezvoltării economice stabile a ţării a fost sesizat şi de analiştii Morgan Stanley.

Intervenţia Rezervei Federale

Toţi investitorii din piaţă aşteaptă intervenţia Rezervei Federale asupra dobânzii de referinţă. Această a fost prognozată iniţial pentru iunie, dar mulţi analişti o dau că sigură în ultimul trimestru al anului. Oficialii Rezervei au dus dobânda de referinţă la 0 încă din 2008 pentru a susţine consumul casnic şi revenirea treptată a economiei. O creştere a dobânzii de referinţă a Rezervei Federale nu a mai fost înregistrată din 2006.

Însă, o intervenţie prea bruscă poate avea efecte defectuoase în economia americană şi globală, opinează King.

Prăbuşirea sistemului de pensii şi asigurări

Al patrulea pericol sesizat de economistul şef al HSBC este cel reprezentat de creşterea numărului de fonduri de pensii şi asigurări care sunt vulnerabile. Piaţă sistemului de pensii private din Statele Unite a ajuns la aproximativ 18 miliarde de dolari în 2013, ceea ce reprezintă cea mai mare cifra din domeniu, la nivel global.

Două dintre cele mai mari fonduri de pensii din New Jersey riscă să rămână fără bani în următorul deceniu, au avertizat analiştii Moody’s în decembrie anul trecut. Un alt fond din Chicago a primit ratingul junk din cauza unei probleme similare.

Problema vulnerabilităţii sistemului de pensii private se regăseşte de altfel şi pe piaţă din zona euro, unde pensiile germanilor riscă să fie afectate de randamentul scăzut al investiţiilor, dar şi în Marea Britanie.

sursa: business24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *