Opinii și Editoriale

Unde începe patriotismul?

Patrioții moldoveni sunt de mai multe feluri, însă în mare parte i-am putea împărți în două categorii: patrioții cu tricolor și patrioții cu panglica Sfântului Gheorghe. Și unii, și alții cred că ei sunt adevărații patrioți și iubitori de țară. Doar că, au păreri total diferite asupra granițelor patriei pe care o iubesc și asupra istoriei acestei patrii. Ne dăm seama că patriotismul moldovenesc este un patriotism de idei și opinii. Ți-ai înfipt un tricolor pe parbriz și ești mare patriot român; moldovean adevărat; urmaș al lui Decebal, Ștefan cel Mare și Mihai Viteazul. Ți-ai lipit o panglică bicoloră (în cele mai umile cazuri pe o mașină nemțească sau japoneză) și ești un mare patriot sovietic; urmaș al lui Lenin, Stalin și Putin; adeptul eliberării sovietice și al raiului socialist.

Nici prima și nici a doua categorie de patrioți nu-și iubește cu adevărat patria. Pentru că patria e aici și acum, nu atunci în 1943 și diseară la televizor. Adevăratul patriotism înseamnă să arunci chiștocul în urnă, nu să porți un drapel pe parbriz. Însă chiștocul aruncat în urnă nu va fi observat de nimeni, și nimeni nu are nevoie de un astfel de patriotism. Ne place la nebunie să ne etalăm patriotismul. Ne-am deprins cu un patriotism ostentativ, patriotism care trebuie să-și definească neapărat un dușman. Acest gen de patriotism este foarte distructiv – omoară cetățenii ruși pe teritorii străine. Ca rezultat, familiile acestor patrioți se aleg cu un Erou al Poporului, mort – în loc de un tată și un soț viu, un cap al familiei. Patriotismul ar trebui să înceapă de la siguranța fiecărui cetățean în parte, nu de la promovarea unor interese venite din frustrările personale. Ce este mai patriotic? O medalie pe perete sau un cap de familie care crește copii, viitori cetățeni ai țării? Președintele Rusiei promovează intens acest gen de patriotism stalinist. Avem parte de un patriotism violent, dogmatic, intolerant, fără gram de respect față de individul uman.

Am credința că patriotismul trebuie să înceapă cu dragoste, nu violență. Dragostea față de concetățeanul tău, indiferent de etnia și mentalitatea lui; dragostea față de țara ta – nu lipită pe geamul mașinii, ci aranjată și curată în curtea sau localitatea în care trăiești; dragostea față de istoria ta, indiferent dacă crezi că ai fost ocupat sau eliberat. Să uităm de patriotismul plin de ură, lozinci militariste și apucături șovine. Să începem un alt patriotism – plin de dragoste, grijă și muncă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *