Editorial

Unde se decide destinul Aliantei?

PCRM, in persoana lui Voronin, nu recunoaste rezultatele alegerilor din 29 iulie, nu recunoaste nici Alianta pentru Integrare Europeana, constituita din PLDM, PL, AMN si PD, si nu a renuntat la ideea de a distruge actuala coalitie de guvernamant – acesta e subtextul declaratiilor lui V. Voronin, facute sambata in cadrul emisiunii „Rezonans”.

Ar fi gresit sa le consideram pe acestea doar niste baiguieli ale unui batran dezechilibrat, posedat de duhul distrugerii si obsedat de putere, incapabil sa judece la rece situatia in care se afla. (Iata cateva „perle”: „Alians za evro” a adus criminalii in Parlament”, „Ghimpu, Filat si Lupu se tin cu mainile de putere”, „Diacov si campania inca viseaza, ei nici criminalitatea nu pot sa o reduca”. „Da ce sa mai vorbim, de fapt, criminalii sunt in Parlament”, „E de-ajuns cu farsa asta. Dupa Anul Nou, cred ca trebuie sa anuntam alegeri anticipate”).

Bineinteles, exista in aceste „declaratii” si multa bravada. Voronin simuleaza ca e la fel de puternic precum era mai inainte, ca sa-si incurajeze camarazii, sa-i convinga ca decizia sa de nealegere a presedintelui a fost singura corecta. Dar mai exista, totusi, ceva la care trebuie sa fim atenti. Cine sau ce alimenteaza curajul lui Voronin? Un sef de stat care a pierdut puterea si care stie cate muste are pe caciula ar fi fost mai prudent in declaratii, daca nu ar exista aceste cine sau ce… Mojicia batranului general e bine cunoscuta. Sa-i numesti pe doi lideri de partid din AIE „jitai neoversennoletnie”, sa afirmi despre seful interimar al statului ca are „trei aperatii la cerep”, sa spui ca „Aliansul za evro a adus criminalii in Parlament” dovedeste insa ca, pe langa faptul ca este un individ abrutizat, iresponsabil si dezaxat, acesta e ferm convins ca nu va putea fi pedepsit. Pe ce se bazeaza aceasta convingere? Sau, vorba cainelui din fabula, fiind atat de mic, pe ce te bizuiesti?

Sa trecem la alt subiect, aparent, fara nicio legatura cu primul. Sambata, la Chisinau s-a desfasurat Congresul VIII al AMN, care s-a incheiat cu un scandal: vicepresedintele AMN (acum deja fostul), Veaceslav Untila, impreuna cu un grup impunator de sustinatori, au abandonat lucrarile Congresului. Nu doresc sa insist asupra acestei laturi „spectaculoase” a evenimentului. In definitiv, orice „scandal” la un congres are si partea sa buna – dovedeste ca in partid mai exista o bruma de democratie. Precum stim, asemenea scandaluri nu s-au produs niciodata in defunctul PPCD si nu se produc nici in PCRM, care mai sufla inca… Alta e problema care se pune: cum va influenta scindarea din AMN asupra unitatii AIE?

Orice miscare neatenta in Alianta sporeste sansa comunistilor de a-si realiza visul de aur – distrugerea AIE, crearea unei coalitii de centru-stanga, revenirea la putere a clanului Voronin si readucerea R. Moldova in albia vectorului antidemocratic si antieuropean. Iata de ce, este foarte important, vital important pentru soarta R. Moldova, ca neintelegerile sau chiar dezbinarile, „divorturile” dintr-un partid sau altul din cadrul Aliantei sa nu conduca spre distrugerea acesteia. Prin aceasta concluzie am raspuns partial la intrebarea: pe ce se bazeaza curajul lui Voronin cand ataca atat de violent Alianta de la guvernare – pe convingerea (indreptatita!) ca soarta de mai departe a Aliantei se decide in interiorul, dar nu in afara ei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *