Social

Unde se odihnesc moldovenii iarna aceasta?

Cu toate că visează la destinații dintre cele mai originale sau exotice, buzunarul și obișnuința nu le permit să ajungă mai departe de România, Ucraina sau Bulgaria. În același timp, cei care au economisit pe parcursul anului și doresc să petreacă sărbătorile de iarnă într-un mod mai special aleg destinații mai extravagante și în contrast cu vremea din țară, precum Dubai, Thailanda sau Maldive.

Între sporturi extreme și turismul balnear

Potrivit lui Valeriu Fedco, vicedirector al Agenției Turismului a R. Moldova, destinațiile turistice preferate ale moldovenilor sunt Bulgaria, cu zonele Bansko și Borovets, România, cu zona Poiana-Brașov și în special Vatra Dornei și Ucraina, fiind favorizată de accesul liber în țară și de faptul că în acest an zona Bukovel și-a îmbunătățit serviciile. De altfel, aproximativ 7% din turiști aleg să-și petreacă vacanța de iarnă în zona montană a Austriei.

Întrebat de TIMPUL dacă moldovenii sunt interesați de sporturile extreme caracteristice perioadei de iarnă, cum ar fi schiul, rafting-ul sau mountain climbing-ul, Valeriu Fedco a explicat că în astfel de perioade (făcând referință la criza economică care extenuează), turiștii moldoveni au nevoie de relaxare și preferă turismul curativ și balnear. Pe de altă parte, Margareta Catrinescu, manager al unei agenții de turism din capitală, afirmă că majoritatea clienților săi își petrec vacanța de iarnă la munte, în special pentru a schia, iar cei care ajung să schieze pentru prima oară doresc neapărat să repete experiența, căci „acest sport este ca un drog”.

Dubai – destinația exotică preferată

În același timp, Valeriu Fedco informează că turiștii cu venituri mai mult peste mediu sunt și cei care optează pentru o vacanță departe de frigurile iernii și investesc într-o călătorie în Țările Arabe. În aceeași ordine de idei, Margareta Catrinescu relatează că, deși anul trecut turiștii preferau să meargă în Egipt, anul acesta destinația exotică preferată este Dubaiul.

Potrivit Irinei Catemiceva, managerul altei agenții de turism, chiar dacă este perioada sărbătorilor de iarnă, clienții agenției solicită de cele mai multe ori destinații precum Egipt, Dubai sau alte țări exotice. „Prețurile desigur variază în funcție de destinație și serviciile oferite, respectiv fiecare își programează vacanța după buzunar. Aș spune că în acest an mai multe persoane își doresc o vacanță peste hotare, decât anul trecut. Cei care preferă o vacanță la extreme trebuie să achite în plus pentru asigurarea medicală și echipamentul sportiv”, menționează Catemiceva.
O nouă tendință în rândurile turiștilor moldoveni plictisiți de munte și mare este de a vizita metropole și diferite orașe istorice din lume, în acest fel petrecând sărbătorile de iarnă într-un anturaj nou cu tradiții deosebite de ale noastre.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *