Timpul.md

Actualitate 26 Septembrie 2017 | 13:02

Ungaria intervine în scandalul dintre România și Ucraina. Avertismentul Budapestei pentru Petro Poroşenko

Noua lege care limitează învăţământul în limba maternă al minorităţilor în Ucraina, promulgată luni de preşedintele Petro Poroşenko, privează minorităţile de drepturi şi conduce la un impas, nu la drumul spre Uniunea Europeană, a atenţionat Ministerul ungar al Resurselor Umane, într-un comunicat emis marţi şi citat de agenţia MTI, scrie  stiripesurse.ro  cu referire agerpres.ro.

Noua lege încalcă, de asemenea, mai multe acorduri internaţionale pe care Ucraina s-a angajat să le respecte în cadrul demersurilor sale de aderare la Uniunea Europeană, inclusiv asigurarea educaţiei şi formării în limba maternă la toate nivelurile, a subliniat ministerul ungar.

Obligaţia constituţională a statului ungar este de a ridica obiecţiile sale cu privire această lege în faţa oricărui for internaţional, în interesul protejării minorităţilor naţionale, inclusiv a minorităţii ungare, se mai precizează în comunicat.
Deputat PSD, atac violent la doi jurnaliști: SCELERAȚI, le tremură indispensabilii


Potrivit aceleiaşi surse, ministrul ungar al resurselor umane i-a cerut omologului său ucrainean să discute cu reprezentanţii comunităţilor maghiare din Transcarpatia care au fost lăsate în afara procesului legislativ.

Guvernul Ungariei continuă să fie deschis pentru discuţii cu Ucraina în interesul creării unor reguli corecte care să guverneze învăţământul în limbile minorităţilor, mai arată comunicatul de la Budapesta.

Potrivit MTI, obiectivul declarat al noii legi a educaţiei, adoptată de parlamentul ucrainean la 5 septembrie, este modernizarea învăţământului, prin reforme ce urmează să fie introduse treptat din septembrie 2018. În privinţa limbii de predare, articolul 7 al legii stipulează că limba oficială în învăţământul din Ucraina este ucraineana şi că folosirea limbilor minorităţilor este permisă doar în cele patru clase primare.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus