Economie

Union Fenosa acuzată că deconectează ilegal consumatorii. Replica UF: “Deconectările sunt legale”

„Preavizul asigură prevenirea unor erori tehnice. În 2009, au fost peste 2 milioane de deconectări din diferite motive. Foarte multe din ele au fost provocate de erori tehnice, fie poştaşul nu ajungea la timp sau consumatorul nu a avut posibilitatea să achite pentru că era la spital etc.”, a mai spus Cărare.

De cealaltă parte, Vasile Gribincea, şeful serviciului de presă al companiei Union Fenosa, susţine că deconectările au loc legal. Gribincea nu a comentat afirmaţiile conducerii ANPC, dar a oferit o explicaţie: „RED Union Fenosa, ca şi alte două întreprinderi de stat – RED Nord şi RED Nord-Vest – sunt întreprinderi care activează în baza licenţelor, eliberate de organele abilitate a statului în condiţii legale. Deci, noţiunea de poziţie dominantă nu ştiu la cine se referă, pentru că noi prestăm serviciu în teritoriu în conformitate cu actul de vânzare-cumpărare a reţelelor de la stat”.

Potrivit lui Gribincea, pe lângă cadrul legal care există, sunt mai multe regulamente ale Agenţiei pentru Reglementare în Energetică (ANRE), printre care şi Regulamentul privind furnizarea şi utilizarea energiei electrice. „Acesta a fost aprobat de ANRE, publicat în Monitorul Oficial şi stă la baza prestării serviciilor respective, inclusiv în acest regulament a fost publicat şi modelul-tip al facturii, care este emis consumatorilor. Acolo figurează toate informaţiile necesare, inclusiv textul unui aviz care înştiinţează consumatorii că, în cazul neachitării facturii în termenul indicat, consumatorul urmează a fi deconectat de la serviciul prestat. Dacă achită în termen, nu are nicio consecinţă. În cazul în care el nu plăteşte în acest termen, într-adevăr survine deconectarea acestui consumator pentru neachitare. Acest regulament este absolut legal şi nu este prevăzută o altă înştiinţare”, a declarat pentru TIMPUL, purtătorul de cuvânt al companiei.

Totodată, în opinia ANPC, preavizul se face în momentul când se acumulează o datorie. „Factura este emisă pentru toate persoanele, iar preavizul se face după termenul de scadenţă, iar conform Codului Civil, termenul trebuie să fie de 30 de zile”, a comentat Cărare. ANPC consideră că Union Fenosa trebuie să modifice procedura de deconectare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *