Chișinău

USM a fost decorată cu „Ordinul Republicii”

În semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea învăţământului universitar şi în promovarea reformelor în domeniu, pentru o contribuţie substanţială la pregătirea specialiştilor de înaltă calificare şi a tinerilor savanţi şi pentru activitate metodico-ştiinţifică prodigioasă Universităţii de Stat i s-a conferit „Ordinul Republicii”, se arată în decretul preşedintelui interimar Marian Lupu. 

La 1 octombrie, Universitatea de Stat din Moldova a aniversat 65 de ani de la fondare. Într-un cadru festiv, înalţi demnitari de stat, oaspeţi de la universităţi din străinătate, foşti absolvenţi au ţinut să felicite corpul profesoral şi studenţii cu această dată marcantă. Astfel, prin decretul preşedintelui interimar USM a devenit prima instituţie de învăţământ decorată cu cea mai înaltă distincţie a R. Moldova – „Ordinul Republicii”. „Acesta este un semn de încredere în capacităţile Universităţii de Stat de a îndeplini rolul deosebit în sistemul educativ din R. Moldova. USM este instituţia care forjează inteligenţă, excelenţă, fiindcă în cadrul ei se formează nu doar specialişti, ci adevăraţi reprezentanţi ai intelectualităţii, ai elitei fără de care ţara noastră nu ar avea şansă de propăşire, progres şi izbândă”, a menţionat Marian Lupu.

De asemenea, cu acest prilej, 65 de profesori şi cadre auxiliare de la USM au fost decoraţi cu cea mai înaltă distincţie a Ministerului Educaţiei – Diploma de Onoare. „USM este o instituţie serioasă, cu tradiţii, cu multă principialitate, care dispune de o mare deschidere pentru tot ce este nou, este o instituţie flexibilă, cu multă responsabilitate şi cu oameni de calitate. Doresc USM-iştilor sănătate, rezistenţă faţă de stres şi mult spirit inovator”, a declarat ministrul Educaţiei, Mihail Şleahtiţchi.


Preşedintele interimar Marian Lupu şi rectorul USM, Gheorghe Ciocanu

Iar pentru efort considerabil în făurirea potenţialului sportiv şi cu prilejul a 65 de ani de la fondare Universităţii de Stat i s-a decernat Diploma de Onoare a Ministerului Tineretului şi Sportului.

Şi Mihai Ghimpu, absolvent al Universităţii de Stat, a ţinut să felicite corpul profesoral: „Ca absolvent al USM, mă mândresc cu acest lucru, dar totodată mă simt vinovat în faţa celor care mi-au predat şi mie, şi celor care sunt alături de mine în actul guvernării, fiindcă inima lor nu este liniştită. Să predai o viaţă, să te bucuri că studenţii au ajuns ba ministru, ba deputat, ba prim-ministru, ba preşedinte, şi să ajungi la bătrâneţe şi să nu ai salariul pe care îl meriţi. Pentru asta îmi cer scuze în numele celor care mai ţinem R. Moldova în sărăcie”, a subliniat Mihai Ghimpu, după care a îndemnat studenţii să fie mai activi şi să pună umărul la consolidarea societăţii.

Universitatea de Stat din Moldova a fost fondată în anul 1946. De atunci, USM a pregătit peste 110 mii de specialişti pentru diferite domenii. În prezent, aici îşi fac studiile peste 20 de mii de studenţi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *