Economie

V. Cosarciuc dezaprobă politica fiscală a Guvernului în agricultură

Președintele formațiunii, Vlad Filat, ar fi declarat că fostul ministru al Agriculturii a fost expulzat pentru faptul că nu a respectat deciziile partidului. Valeriu Cosarciuc însă susține că a plecat singur din cauza faptului că nu este de acord cu politica fiscală a Guvernului în domeniul agriculturii.

Pe 13 octombrie din PLDM a plecat fostul membru AMN și ex-ministru al Agriculturii și Alimentației, Valeriu Cosarciuc. În aceeași zi, rândurile partidului le-a părăsit Pantelei Sandulache, unul din deputații primului Parlament, care a aderat la PLDM în 2009. Acesta a fost expulzat din partid din cauza unui scandal financiar. Spre deosebire de Sandulache, Valeriu Cosarciuc a plecat din cu totul alte motive. Fiind membru al Biroului permanent al PLDM, fostul ministru a încercat să apere interesele fermierilor în timpul elaborării politicii fiscale de către Guvern pentru 2013. Adoptarea modificărilor la Codul Fiscal pentru anul următor, care prevăd stabilirea unui TVA de 20% pentru agricultori a provocat dezacordul lui Valeriu Cosarciuc, care, în același timp, deține funcția de președinte al Federației Naționale a Fermierilor. „Eu am plecat din PLDM în legătură cu faptul că nu am reușit să mă integrez în echipă și din cauza unor divergențe în ceea ce privește politicile promovate de Guvern în agricultură”, a spus pentru TIMPUL fostul ministru.
Pe 11 octombrie a avut loc ședința Fondului Monetar Internațional. În timpul discuțiilor, ministrul Finanțelor, Veaceslav Negruță, a dat de înțeles că Guvernul nu va face concesii în ceea ce privește aplicarea unui TVA de 20% pentru producția agricolă. În aceeași zi, s-a desfășurat ședința Biroului permanent al PLDM, la care nu s-a discutat acest aspect. Drept rezultat, a doua zi, 12 octombrie, Valeriu Cosarciuc a depus cerere de plecare din partid, care ulterior a fost aprobată de Consiliul ațional Politic al PLDM. Ex-ministrul Agriculturii s-a arătat totuși mirat să afle în mass-media că a fost expulzat din formațiune. Potrivit prim-ministrului Vlad Filat, motivul excluderii ar fi încălcarea regulamentului intern al partidului, deoarece Cosarciuc a fost organizatorul protestelor fermierilor din această vară. „Atunci când se iau decizii de partid, ele trebuie respectate de către toți, și nu este cazul ca să organizeze și să participe la acțiuni de protest împotriva Guvernului”, a declarat premierul pentru un post de televiziune din Chișinău. „Mie îmi pare rău de ceea ce a zis domnul Filat. Cererea a fost depusă vineri. Nu putem să avem o înțelegere în ce privește protecția fermierilor, atunci când politica bugetar-fiscală pe anul 2013 aduce prejudicii acestora”, a răspuns Valeriu Cosarciuc.

Amintim că pe 31 iulie, din inițiativa mai multor organizații neguvernamentale ce reprezintă sectorul agricol, fermierii din mai multe raioane ale republicii, inclusiv Ialoveni, Floreşti, Căuşeni, Ştefan-Vodă, Edineţ și Orhei, au protestat împotriva politicii fiscale pentru anul viitor care prevede introducerea cotei TVA de 20% la producția agricolă. La marginea șoselelor naționale a fost scoasă tehnica agricolă din dotare, claxonându-se periodic. Agricultorii și-au manifestat astfel nemulțumirea față de mărirea impozitelor, introducerea taxelor suplimentare și lipsa pieței de desfacere și au afișat slogane de genul „Jos politica fiscală nechibzuită!”, „Vrem dezvoltare, nu doar taxare!” etc.
Protestele au fost pașnice, fiind organizate de Federaţia Naţională a Fermierilor din Republica Moldova, Uniunea Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Federaţia Naţională „Agroinform”, Asociaţia producătorilor şi exportatorilor de fructe „Moldovafruct”, Asociaţia producătorilor şi exportatorilor de cereale „Agrocer”. Recent, fermierii au amenințat cu proteste în urma lanțului de scumpiri a carburanților și au solicitat guvernării un suport mai consistent pentru cei care au suferit de pe urma secetei. Fermierii cer să fie interzis importul de produse petroliere prin intermediul firmelor offshore, să fie acordate licențe gratuite la importul motorinei în scopuri agricole, după modelul țărilor europene, dar și modificarea metodologiei de formare a prețurilor la carburanți.

Valeriu Cosarciuc consideră că protestele fermierilor sunt întemeiate, deoarece politica fiscală din 2013 va duce la decapitalizarea sectorului agricol. Totodată, fostul ministru nu este de acord cu metoda de subvenționare, care va fi mai mult în defavoarea gospodăriilor țărănești și întreprinderilor mici din agricultură. Codul Fiscal prevede majorarea cotei standard a taxei pe valoarea adăugată de la 8 la 20% la producţia agricolă. Chiar dacă Guvernul promite că va restitui 60 la sută din această taxă, producătorii agricoli trebuie să aibă bani ca să plătească la buget şi pe urmă să aştepte 30 de zile până aceştia li se vor întoarce. În agricultură însă data facturării produselor agricole livrate de țărani nu corespunde cu data plății. Marfa se livrează, dar banii vin cu o întârziere de câteva luni. Prin urmare, fermierii vor trebui să contracteze credite pentru a plăti TVA. Altfel, ei vor fi supuși unor penalități de către Inspectoratul Fiscal pentru întârzierea plăților la bugetul de stat.

Președintele Federației Naționale a Fermierilor a propus ca să se păstreze cota de 8% TVA la producția agricolă, care le convine țăranilor. O altă variantă ar fi stabilirea cotei de 20% TVA, dar 60 la sută din acest impozit să rămână în contul întreprinderii, pentru dezvoltarea ei, așa cum se întâmplă în Ucraina. În acest context, Valeriu Cosarciuc a precizat că taxa pe valoare adăugată de 20% pentru producția agricolă va fi cea mai mare în regiune, în comparație cu statele europene sau din vecinătatea estică, unde sunt fixate cote TVA de 7%-9%, iar sectorul agricol se bucură de subvenții considerabile din bugetele de stat. Noua politică fiscală în agricultură va afecta, începând cu anul viitor, circa 33% din populația țării. „Vor avea de suferit producătorii agricoli, care nu vor fi în stare să asigure procesul de cultivare pentru anul viitor. În lipsă de bani, ei nu vor procura semințe de calitate și utilaj modern. Indirect vor fi afectate și exporturile, pentru că, în lipsa investițiilor, fermierii nu vor reuși să aibă productivitate la hectar și să asigure volumul necesar de marfă”, a remarcat Valeriu Cosarciuc.

(I. M.)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *