Editorial

Va fi sau nu demis presedintele CSJ?

Fotoliul presedintelui Curtii Supreme de Justitie, Ion Muruianu, se clatina tot mai tare: va fi sau nu demis din functie in legatura cu atacurile sale asupra presei vom afla saptamana aceasta. Marti urmeaza sa-si spuna cuvantul Consiliul Superior al Magistraturii, iar vineri Ion Muruianu este chemat sa dea explicatii in sedinta parlamentului pentru faptul ca i-a numit pe jurnalisti „caini turbati periculosi pentru societate”.

Un grup de jurnalisti au pichetat vineri Palatul Republicii, unde se desfasoara sedintele parlamentului, cerandu-le deputatilor o atitudine mai serioasa in acest subiect. Breasla jurnalistica este revoltata de etichetarile pe care si le-a permis Ion Muruianu la adresa presei, la sedinta din 15 februarie a Adunarii generale a judecatorilor si cere demiterea acestuia.

„Prin aceasta manifestare vrem sa dam un semnal ca noi, jurnalistii, nu suntem indiferenti de ceea ce se intampla in RM si nu putem tolera astfel de devieri. Initial cerem demisia lui Muruianu, dar vrem si o reforma a intreg sistemului judecatoresc”, a declarat presedintele Uniunii Jurnalistilor din Moldova, Valeriu Saharneanu.

Si directorul Cotidianului TIMPUL, Constantin Tanase, a subliniat ca o singura demisie nu este suficienta: „Este nevoie de o reforma profunda, ca cetatenii sa nu vina la redactie cu dosare, dar sa le rezolve in justitie. Manifestarea noastra trebuie inteleasa si ca un semnal transmis clasei politice: lucrurile nu merg cu ritmurile dorite si schimbarea promisa, de fapt, nu s-a produs”, a spus C. Tanase.

Unii deputati, din AIE, au trecut si s-au salutat cu ziaristii, exprimandu-si sprijinul, altii insa, coborand iute din masinile de serviciu, au trecut pe alaturi – fie ca nu au observat protestul, fie nu au dorit sa-l observe. Presedintele interimar al RM, Mihai Ghimpu, le-a promis jurnalistilor ca parlamentul isi va exprima prin vot decizia vizavi de Ion Muruianu, dar numai dupa ce se va expune CSM, pentru ca asa prevede legislatia.

Ulterior, majoritatea liberal-democratica a votat pentru audierea lui Ion Muruianu la sedinta din 26 februarie a legislativului. Totodata, fractiunea PL si deputatul neafiliat Veaceslav Untila, presedintele MAE, au dat citirii unor declaratii in care s-au pronuntat pentru destituirea expresa a presedintelui CSJ, condamnand „derapajele antidemocratice” si „declaratiile iresponsabile” ale magistratului. Anterior si premierul Vlad Filat a condamnat comportamentul lui Ion Muruianu. Demersul mass-media privind demisia presedintelui CSJ a fost sustinut de mai multe ONG-uri, avocati, deputati din primul parlament.

Criticat de toti, presedintele CSJ are si un sustinator – liderul PCRM Vladimir Voronin. Acesta a declarat ca Ion Muruianu este „cel mai inteligent si cinstit judecator din RM”. „Al doilea judecator ca Muruianu, cu asa onoare, inca trebuie de cautat mult si bine”, este convins Voronin.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *