Timpul.md

Actualitate 18 Octombrie 2020 | 08:54

Vaccinul care transformă oamenii în maimuțe: Rusia ar fi lansat o campanie de dezinformare despre vaccinul de la Oxford

 

Rusia ar fi fabricat imagini, videoclipuri și conținut dezinformator despre vaccinul anti-COVID al Universității Oxford, reiese dintr-o anchetă a jurnaliștilor de la The Times. Conținutul a fost distribuit masiv în spațiul online, în special pe rețelele de socializare. Oamenii s-ar transforma în maimuțe, pentru că vector al vaccinului este un virus de la cimpanzei – este narativul acestui fake news promovat pe filieră rusă.

„Tipul de vaccin pe care îl avem este foarte asemănător cu o serie de alte vaccinuri care sunt în curs de dezvoltare în acest moment, inclusiv vaccinul rusesc. Cred că, în acest context orice dezinformare este extrem de periculoasă pentru că subminează încrederea cetățenilor în tratamentele și vaccinurile care ar putea ajuta la stoparea pandemiei”, a reacționat directorul Oxford Vaccine Group, citat de presa internațională.

Tema campaniei este așadar că oamenii s-ar putea transforma în primate, pentru că produsul dezvoltat de Astrazeneca ar avea la bază un virus provenit de la cimpanzei. În țările unde propaganda rusă este activă și unde Moscova intenționează să-și vândă propriul vaccin, se promovează idea că vaccinul rusesc este cu mult mai sigur, pentru că ar avea la bază adenovirus uman.

The Times precizează că nu este clar dacă propaganda a fost autorizată direct de la Kremlin. Însă, susțin jurnaliștii britanici, există probe că unii oficiali de la Moscova ar fi fost implicați în organizarea campaniei de dezinformare.

„Scenariul că statul rus ar putea desfășura orice tip de propagandă împotriva vaccinului este în sine un exemplu de dezinformare. Este evident vizat să discrediteze eforturile Rusiei în combaterea pandemiei.” - a reacționat ambasada Rusiei la Londra.

 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus