Timpul.md

Actualitate 23 Aprilie 2021 | 09:50

Valeriu Munteanu: Noi nu suntem naţiune. Suntem o parte a naţiunii române

 

„Noi nu suntem naţiune. Suntem o parte a naţiunii române şi locul şi rolul nostru este alături de România. Asta nu înseamnă că noi nu putem să ajungem în UE separat de România, dar locul nostru este acolo”, a declarat preşedintele USB, Valeriu Munteanu, la emisiunea Punctul pe Azi de la TVR MOLDOVA.

Potrivit lui Valeriu Munteanu, există o parte dintre cetăţenii Republicii Moldova şi o parte dintre cetăţeni care consideră că, după 200 de ani de ocupaţie rusească şi desnaţionalizare, moldovenii au devenit o naţiune.

„Această naţiune moldovenească este promovată. Mulţi vor să ajungă şi să rămână pe veci moldoveni. Compromisul până la extremis este limba română. Deja este ruşinos ca la Chişinău să spui că vorbeşti limba moldovenească”, a spus Valeiu Munteanu.

Preşedintele Uniunii Salvaţi Basarabia a spus că, în cancelariile europene se vrea ca în această parte a Europei să existe linişte şi naţiunea moldovenească să prindă contur.

Afirmaţia lui Vasile Munteanu a fost contrazisă de Cristian Diaconescu, preşedinte al Partidului Mişcarea Populară din România, fost ministru de externe al României, care a precizat că în cancelariile europene nu există preocupări referitoare la moldovenism vs România.

„Nici nu îi interesează. Din multe puncte de vedere şi pentru mulţi occidentali, Republica Moldova nu face ştire”, a spus Cristian Diaconescu, care a mai precizat că pot exista probleme referitoare la acest tip de separare.

„La un moment dat, în condiţiile în care coaliţia europeană de dinainte şi de după Vlad Filat, între Chişinău şi Kiev s-a semnat un protocol în care Ucraina se obliga să respecte drepturile minorităţilor moldoveneşti din Ucraina. Acest moldovenism, această ambiguitate, sunt distructive. Îmi dau seama de greutatea de a alege un mesaj electoral, îmi dau seama de dificultăţile strategice. Dacă mâine s-ar face reîntregirea, s-ar afla trupe străine pe teritoriul NATO”, a spus Cristian Diaconescu.

Analistul politic Vlad Ţurcanu a precizat că socialiştii au fost atraşi într-o capcană în care au căzut singuri.

„Ei erau primii statalişti şi, dintr-odată, din cauza unor bătălii politice pe care le-au pierdut, s-au transformat în contestatari ai instituţiilor Republicii Moldova. Ei s-au radicalizat şi asta îi descalifică în faţa propriului electorat”, a spus Vlad Ţurcanu.

Analistul a menţionat că mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova nu vor să dicute pe teme ideologice.

„Eu cred că este bine că socialiştii au intrat în această piele care nu le foloseşte. Cu cât mai mult se vor găsi într-o zonă marginală ca discurs, cu atât mai bine pentru Republica Moldova. Reacţia lor este una de disperare”, a spus Vlad Ţurcanu.
 
http://tvrmoldova.md/ 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus