Sport

Vasile Bulgac: „Voi contribui personal la dezvoltarea jiu-jitsului în Moldova”

Este absolvent al Facultăţii de Energetică a Universităţii Tehnice din Moldova (UTM). Pe lângă specialitatea pe care a obţinut-o, de 11 ani Vasile Bulgac face şi sport de performanţă, în special este atras de luptele la sol. În ultimul an practică cu mult entuziasm jiu-jitsul brazilian (BJJ) – un sport de contact care, prin folosirea tehnicilor articulare şi a strangulărilor, îl forţează pe oponent să renunţe la luptă. Vasile Bulgac este, de fapt, prima persoană din R. Moldova care a câştigat un trofeu internaţional la jiu-jitsu.

Anul 2012 a început cu un eveniment inedit pentru sportul din ţara noastră, dar care a rămas în umbră. Acesta a fost reflectat doar în câteva media, iar autorităţilor cel mai probabil le-a scăpat performanţa obţinută de un cetăţean al RM, fiind „absorbite” de problema nealegerii şefului statului. Tânărul Vasile Bulgac, care practică jiu-jitsul, o artă marţială apărută de un an în R. Moldova, a adus medalia de aur de la Campionatul internaţional la BJJ, desfăşurat în luna decembrie 2011 în Ucraina. Este, de fapt, prima medalie pentru RM. BJJ a fost adus în ţara noastră de către un luptător din Danemarca, acesta arătându-se impresionat de performanţa sportivului moldovean în cadrul competiţiei din Ucraina.

Vasile crede că, deşi jiu-jitsul se practică de puţin timp în R. Moldova, acesta are viitor şi spune că va contribui personal la aceasta: „acest tip de sport are viitor la noi în ţară, e unul dintre cele mai efective. Vreau să ajung până la centura neagră”. Sportivul însă recunoaşte că statul nostru nu acordă mare atenţie artelor marţiale, respectiv nici susţinerea nu se simte. „Jiu-jitsul nu e sport olimpic, autorităţile se concentrează mai mult spre celelalte tipuri de sport, deşi peste tot sunt probleme. Am avea, desigur, mai multă nevoie de susţinere, în special financiară. Mă refer la o sală de antrenamente, la echipamente, măcar să ne ajute să participăm la turnee, cantonamente sau seminare. Noi mai mult ne autofinanţăm”. Ca în oricare lucru, abilităţile pe care le-a însuşit, zice Vasile, nu ar fi fost posibile fără oamenii curajoşi de lângă dânsul şi de la care ai ce învăţa – antrenorul de pregătire fizică, Ion Vâsoţchi şi cel de lupte, Ion Vartic.

Invitatul rubricii noastre ţine să menţioneze că viaţa sa nu şi-o dedică doar sportului. Vasile Bulgac de doi ani lucrează într-un laborator la CET-1 din capitală. Iar în timpul liber îi place să citească, preferând cărţi despre psihologie şi dezvoltarea fizică a omului.

Vineri, în timp ce discutam cu Vasile, în Parlament deputaţii votau şeful statului. L-am întrebat dacă urmăreşte viaţa politică, socială a ţării. „Sunt la curent cu toate noutăţile, dar cred că toţi îs sătui deja de aceleaşi ştiri. Dacă l-au ales, în sfârşit, îi doresc noului preşedinte să fie sănătos şi să aibă grijă de ţară”. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *