Cultură

Vedetele internationale aduc primavara la Chisinau

Ieri, la Chisinau, a fost inaugurata editia a 44-a a Festivalului International de muzica „Martisor”. La eveniment participa artisti si colective muzicale din 15 tari, intre care Romania, China, Rusia, Italia, Germania, SUA, Israel, Brazilia si altele. 23 de evenimente vor avea loc la Chisinau, iar zece – la Dubasari, Cantemir, Soroca, Sangerei, Ungheni si in alte localitati ale republicii.

Festivitatea de deschidere a festivalului a avut loc ieri, la Palatul National, cu participarea unor personalitati artistice de prima marime, cum sunt Eugen Doga, Mihai Munteanu sau orchestra „Lautarii”. Astazi, la Teatrul National de Opera si Balet, „Martisorul” va continua cu opera lui Giuseppe Verdi „Traviata”, in care vor evolua tenorul Marius Manea de la Opera Nationala Bucuresti (in rolul lui Alfredo), soprana Cristina Simionescu Sandu, solista a Operei Nationale Iasi (in rolul Violetei) si Vitalie Dumitru-Malai, solist al Operei din Brasov (baronul Douphol). Spectacolul a fost posibil cu sprijinul Ambasadei Romaniei de la Chisinau. „Astept aceasta primavara cu atatea emotii si sperante, cum n-a mai fost vreodata. Cand am fost studenta, cu 15 ani in urma, am sustinut un spectacol la Chisinau. Am fost si suntem primiti cu caldura in suflet”, ne-a spus Cristina Simionescu Sandu. la randul sau, Marius Manea crede ca are multe in comun cu personajul lui Verdi si ne spune ca va incerca sa incante si sa castige admiratia publicului moldovenesc.

Pe 4 martie, artistii Operei din Chisinau vor prezenta un florilegiu din creatia compozitorilor rusi si autohtoni. Proiectul cultural este realizat in colaborare cu Ambasada Rusiei in RM, avand genericul „Arta, dragostea si primavara”, in el fiind incadrati si studenti ai Academiei de Muzica, Teatru si Arte Plastice. Iar la 9 martie, pe scena teatrului nostru liric vor evolua maestrii Cristina si Alexei Terentiev, in baletul „Frumoasa din padurea adormita” de Piotr Ceaikovski.

Printre evenimentele programate la Sala cu Orga se numara „O seara Chopin” de Piotr Szychowski (4 martie), „O seara de chitara”, „O seara de acordeon” de Richard Galliano (9 martie), „O seara de serenade clasice” pentru vioara, corzi, harpa de Bernstein, sustinuta de dirijorul elvetian Gilbert Varga si Orchestra Nationala de Camera (10 martie). Bugetul pentru „Martisor-2010” este de 700 mii lei (peste 40 mii de euro). Editia de anul trecut a costat circa cinci milioane de lei.

Doina Alexei,
stagiara la TIMPUL
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *