Carte

Victor Ambroci: „Cunoştinţele nu pot fi cumpărate cu bani”

– Domnule director, cum a trecut ultimul sunet?
– A fost o adevărată sărbătoare. De astă dată, din iniţiativa Asociaţiei obşteşti a părinţilor „Spiru Haret”, elevii cu medii înalte au fost îmbrăcaţi în tricouri cu inscripţia „Eu sunt de la Liceul Spiru Haret” şi cu sigla instituţiei. Cei care au promovat liceul la diverse competiţii sportive, olimpiade şi concursuri internaţionale au primit diplome şi li s-a conferit titlul onorific de „ambasador al liceului”. Unul dintre aceştia este Dan Capcelea care, anul curent, a devenit campion mondial la dansul sportiv. Apropo, acest titlu l-a luat anterior şi fratele lui, Vlad Capcelea, un alt elev de-al nostru.

– Cum s-au despărţit de şcoală absolvenţii?
– În fiecare an, înainte de careu, organizăm parada absolvenţilor, fiecare clasă prezentând un program artistic de adio. Anul curent, acesta a avut loc la Casa Armatei. Evenimentul a fost sâmbăta trecută.

– Câţi absolvenţi aveţi în această promoţie?
– 104 din clasele a XII-a şi 68 din clasele a IX-a.

– Se apropie examenele de bacalaureat. Cum vor fi ele organizate în 2011?
– Elevii noştri vor susţine BAC-ul la Liceul „George Meniuc”. La noi vor susţine candidaţii de la profilul real şi elevii de la Liceul „Prometeu”.

– Consideraţi normală situaţia în care elevii susţin bacalaureatul în altă instituţie?
– Sunt nişte cerinţe europene. Desigur, aceasta provoacă unele incomodităţi, dar luând în considerare faptul că majoritatea absolvenţilor optează pentru studii în străinătate şi pentru ca diploma să fie recunoscută pe plan european, ei trebuie să susţină examenele în alt liceu.

– Ce realizări aţi mai obţinut în anul şcolar care se termină?
– Am încheiat nişte acorduri de parteneriat cu Universitatea „Spiru Haret” din Bucureşti. Pe 15 februarie am participat la manifestările dedicate celei de-a 160-a aniversări de la naşterea lui Spiru Haret. De asemenea, liceului i s-a conferit, de către preşedintele interimar Mihai Ghimpu, „Ordinul de Onoare.

– Mai apare ziarul „Vlăstarul”?
– Da. Şi ziarul, şi revista „Convorbiri didactice”. E o tradiţie preluată de la Spiru Haret, fondatorul învăţământului românesc modern. La „Vlăstarul” de la Bucureşti au colaborat şi Mircea Eliade, şi Constantin Noica ş.a. Am editat patru CD-uri, două ale Ansamblului folcloric condus de Valentina Osoianu şi altele două – ale Studioului vocal condus de Ştefan Caranfil. Am extins reţeaua de calculatoare conectate la internet. Liceul este un centru de certificare a cunoştinţelor la limba engleză, fără de care nu poţi studia în limba engleză peste hotare. În plus, suntem membri ai Academiei internaţionale de informatică „Cisco”.

– Care sunt problemele şcolii de azi?
– Insuficienţa de cadre didactice bine pregătite. Şcolile se ţin pe câte un grup de entuziaşti, indiferent de salariul ce-l primesc.

– Când va dispare mita din învăţământ?
– Cred că odată cu schimbarea mentalităţii. E vinovat cel care o ia, dar şi cel care o dă. Părinţii trebuie să înţeleagă că elevii au nevoie de cunoştinţe, iar acestea nu le poţi cumpăra cu bani. Alaltăieri, Ministerul Educaţiei a lansat iniţiativa de a acorda burse şi de a evalua cunoştinţele studenţilor în fiecare semestru. Este o idee bună, care merită să fie susţinută de toţi.

– Vă mulţumesc pentru interviu. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *