Timpul.md

Politică 13 Iulie 2021 | 00:42

Victorie zdrobitoare pentru PAS. Înfrângere totală pentru partidele pro-rusești

Peste 3,2 milioane de moldoveni cu drept de vot au fost așteptați duminică la urne pentru a-și desemna reprezentanții în viitorul parlament de la Chișinău. Din nou, lupta în alegeri s-a dat între pro-europeni și pro-ruși. La capătul unei campanii tensionate, în care lupta anticorupție, sărăcia și amenințările cu dezintegrarea statului au fost leitmotivele dezbaterilor, alegătorii de peste Prut a trebuit să decidă direcția în care va merge Republica Moldova.

Pentru prima dată în istoria R. Moldova, un partid de dreapta, pro-european, reușește să ia de unul singur peste 51% din voturi, iar după redistribuție va avea o majoritate confortabilă în Parlament. 

De departe, cel mai mare înfrânt al acestor alegeri este Renato Usatîi, care a avut cea mai scumpă campanie și după ce a luat în jur de 17% în primul tur al alegerilor prezidențiale, ieri, a fost votat de doar 4% din alegători, departe de pragul de 7%.

Șor a reușit să treacă pragul, lucru care nu-i ajută nicicum pe cei din Orhei. Ei aveau nevoie ca PAS-ul să fie departe de o majoritatea și să spere cumva să formeze o majoritatea anti-europeană. Cele 6 mandate nu sunt suficiente ca Șor să poată juca vreun rol în politică. Mai rău, prezența lor în Parlament va fi un motiv în plus pentru cei din PAS să „dea jos hoții”.

BeCS, chiar dacă l-a luat în căruța pe Voronin, oricum a pierdut vreo 40 de mii de voturi față de scorul PSRM din 2019, dovada că poți avea resurse nelimitate, televiziuni, poți cumpăra voturi, dar cât timp liderul partidului tău este simbolul corupției și hoției, șansele să guvernezi sunt zero.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus