Timpul.md

Actualitate 25 Ianuarie 2020 | 09:12

VIDEO /// România are cel mai mare viaduct rutier din regiune. De ce nu e funcțional? DEZVĂLUIRI BOMBĂ făcute de George Simion

George Simion, lider al Alianței pentru Unirea Românilor (A.U.R.), a vizitat recent cel mai mare viaduct rutier din Europa de Est, care, de altfel, se află în România. Cunoscut sub numele de autostrada Bechtel, românii au investit în acest proiect mai bine de jumătate de miliard de euro, dar nu au circulat niciodată pe acolo. George Simion a dezvăluit cine stă în spatele acestui contract păgubos pentru România.

„250 de milioane de euro ne-a costat acest viaduct, care trece prin mijlocul unui lac. De ce? De ce n-a fost făcut mai în stânga sau mai în dreapta? Pentru că în 2003, Guvernul Năstase a semnat, după negocieri care au durat mai puțin de o săptămână, un contract foarte păgubos pentru statul român, pe care noi îl avem în conștiința publică drept autostrada Bechtel. Cinci miliarde de euro am plătit până acum, dintre care 500 de milioane de euro, sunt bani dați în van, fără nicio justificare, fără vreo factură, având în bază doar acel contract păgubos. De ce păgubos? Noi plăteam constructorul la cantitatea executată și, bineînțeles, constructorul american a ales să facă cele mai complicate soluții tehnice, de aceea și acest viaduct din spatele meu”, a explicat Simion de la fața locului.

George Simion a mai adăugat că o firmă de stat franceză, unde director a fost Clotilde Armand, a primit 50 de milioane de euro pentru a supraveghea buna desfășurare a lucrărilor realizate de americani, ca într-un final, acest viaduct să se termine într-un câmp. „Doamna Armand a spus că acest contract cu Bechtelul, pe care ea l-a preluat după ce a ajuns director general în compania de stat franceză, este rezultatul unei relații de vasalitate, dar domnul Berceanu ne-a explicat mai pe românește în 2009. A spus că autostrada Bechtel a fost prețul pe care noi a trebuit să-l plătim pentru aderarea mai rapidă la NATO”, a mai menționat sursa.

Pornind de la această ipoteză, liderul AUR bănuiește că OMV Petrom și privatizarea Petromului a fost prețul plătit de România pentru integrarea în Uniunea Europeană. „În lipsa autostrăzilor pentru români se ascund toate partidele politice. Guvernul Năstase și Guvernul Ponta și domnul Șova, care a reziliat acest contract și a făcut contractul miraculos să dispară, Radu Berceanu, Traian Băsescu, Clotilde Armand, sunt toți aici și cunosc despre această relație de vasalitate. Americanii și-au luat banii, francezii și-au luat banii, guvernele noastre corupte și-au luat banii, românii au plătit banii și nu merg astăzi pe autostrăzi. Când vorbim despre marea corupție, trebuie să vorbim și despre străinii care și-au luat banii de pe țara noastră”, a mai subliniat George Simion.

 Clotilde Armand a contactat redacția TIMPUL.MD pentru a face următoarele precizari: „In acel material sunt acuzata de a fi fost implicata in afacerea Bechtel, desi printr-o simpla cautare pe internet autorul ar fi putut constata ca nici macar nu ma aflam in Romania in acea perioada. Am dezmintit acest tip de acuzatii absurde de exemplu aici:  https://en-gb.facebook.com/notes/clotilde-armand/poziția-mea-privind-contractul-bechtel/1044145962328125/?__tn__=-R Dl Simion afirma  “o firmă de stat franceză, unde director a fost Clotilde Armand, a primit 50 de milioane de euro pentru a supraveghea buna desfășurare a lucrărilor ealizate de americani, ca într-un final, acest viaduct să se termine într-un camp” Acest pasaj este incorect, la fel ca si pasajul “acest contract cu Bechtelul, pe care ea l-a preluat după ce a ajuns director general în compania de stat franceză” . Este adevarat ca intre septembrie 2013 si martie 2017 am fost directoarea filialei din Romania a unei firme franceze de stat. Restul afirmatiilor sunt false si induc in eroare cititorii Timpului:
- M-am angajat la acea firma in septembrie 2013, adica dupa terminarea contractului dintre statul roman si Bechtel (survenita in luna aprilie 2013). Asadar, mentionarea numelui meu alaturi de Bechtel este complet abuziva si nejustificata.
- Nu am fost director general al companiei de stat franceze (cu 7000 de angajati) ci doar al filialei din Romania, care avea 100 de colaboratori. Inca de la semnarea sa in 2004, contractul firmei franceze cu statul roman a fost si este condus direct din Franta, si nu prin filiala din Romania condusa de mine timp de 3 ani si jumatate. Acel contract priveste supervizarea constructiei autostrazii Transilvania, independent de ce constructor lucreaza pe santier.
- Nici firma franceza respectiva nici eu insami nu am avut vreodata relatii contractuale cu Bechtel. Nici eu nici firma franceza nu am preluat vreun contract cu Bechtelul pentru motivul ca un asemenea contract nu a existat.
- Firma franceza angajata de statul roman in 2004 are ca atributii supravegherea indeplinirii obligatiilor tehnice ale constructorilor, si nu negocierea contractului dintre statul roman si Bechtel (semnat in 2003) sau stabilirea traseului autostrazii (ambele defavorabile Romaniei. Faptul ca viaductul construit de Bechtel se opreste in camp nu i se poate imputa firmei franceze de supervizare, si cu atat mai putin unei persoane angajate intr-o filiala a firmei franceze dupa plecarea Bechtel de pe santier.
- Suma de 50 de milioane de euro reprezinta contravaloarea celor 16 ani de contract de supervizare intre statul roman si firma franceza, dar in material se sugereaza tendentios ca ea s-ar referi doar la viaductul oprit in camp. Relativ la costul constructiei (5 miliarde), suma pentru supervizare se ridica la 1%, in linie cu practica uzuala in domeniul constructiilor.
Nu am nici cea mai mica legatura cu Bechtel. Nici macar nu locuiam in Romania la venirea si la plecarea Bechtel. Am auzit prima data de numele acestei firme dupa ce plecase deja din Romania. Este aberant si revoltator sa fiu mentionata in compania putin magulitoare a fostului prim-ministru Nastase in acest context.”

Sursa: https://infoprut.ro/ 

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus