Timpul.md

Moldova 19 Iunie 2021 | 07:57

VIDEO / Cine va împușca pentru Rusia la Chișinău

 Rusia e mereu cu ochii pe politica din Republica Moldova, joacă abil, susținând politicieni pe care îi adoptă și îi crește ca să împuște la momentul potrivit ca pușca lui Cehov. Kremlinul a crescut mulți politicieni, urmărește și se ocupă de recrutarea lor fie cu bombonica, fie prin șantaj.

Serviciul Extern de Informații al Rusiei (SVR) are o rețea de spioni și agenți de influență așezați prin instituții strategice la Chișinău, Comrat și Tiraspol, care se ocupă cu monitorizarea și întocmirea profilurilor politicienilor.

Iată raportul pe Renato Usatîi, devăzluit de centrul Dossier care a pus mâna pe mai multe documente confidențiale din secretariatul generalului SVR, Vladimir Cernov, unde principalul personaj e Kremlinovici Dodon, dar despre el se știe deshis că face jocul Moscovei: „Renato Usatîi promovează consecvent relațiile foarte apropiate cu Rusia, economice, politice, culturale, religioase și umanitare. E dispus să colaboreze cu partea rusă. Este foarte apropiat cu episcopul de Bălți și Fălești, Marchel.”

De aici aflăm că Usatîi e prieten cu kaghebiștii în sutană de la Mitropolia Moldovei subordonată în totalitate lui Putin și că este un agent de influență al Rusiei. Iar pentru că Rusia are nevoie de un plan de rezervă, ministerul de interne rusesc îl acuză pe Usatîi de participare în grupări criminale și de scheme valutare infracționale, mai exact spălare de bani în valoare de 500 de miliarde de ruble rusești. Usatîi care candidează la Chișinău e dat în căutare federală și internațională de Rusia. Adică e cu mânere și degeaba se fotografiază în troleibus cu ambsadorul UE, Peter Michalko.

Locul doi pe lista lui Usatîi este Elena Grițco. Și ea se regăsește în documentele generalului Cernov. Adjunctul lui Cernov este Igor Maslov care gestionează așa-numitul departament moldovenesc din care face parte și diplomatul-spion Andrei Rusakov. Rusakov îi scria în 2018 unei tovarășe de la comitetul CSI pe relații externe de la Sankt Petersburg, Tatiana Mudrovoi:” Stimată Tatiana Ghenadevna, a apărut un subiect nou, contăm pe cooperarea dumneavoastră. La primăria Bălți se va înainta candidatul pro-rus Elena Valerevna Grițco. Putem face ceva în susținerea ei pe linia de cooperare Bălți - Sankt Petersburg?”
De fapt, comitetul CSI e plin de spioni și agenți ruși, pe acolo s-a oprit și vicepremierul pe reintegrare al Republicii Moldova, Olga Cebotari, înainte să fie parașutată la Chișinău.

Un alt agent de influență al Rusiei care a trecut pe la Usatîi, dar care s-a mascat în pro-europeană civică este Maria Davidovici, a zecea pe lista PAS. La alegerile Locale din 2019, Davidovici era responsabilă de propagandă electorală la partidul pro-rus al lui Usatîi, ulterior avea să treacă la președinție - consilier al Maiei Sandu pe relații interetnice. Davidovici este exponenta tezelor rusești de propagandă: românii fasciști au ocupat Basarabia; mișcarea de renaștere națională din anii 90 reprezintă un naționalism nociv; Republica Moldova este un stat multietnic unde doar bilingvismul româno-rus poate aduce împăcarea socială.

Softpowerul rusesc are și alți adepți la Chișinău, unii o fac din intenție alții din idioție utilă.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus