Social

VIDEO: Atenţie la calitate: plăteşti pentru unt, dar consumi grăsimi vegetale

Agenţia de stat pentru Protecţia Consumatorilor (APC) a iniţiat recent mai multe controale în supermarketurile din capitală, pentru a verifica autenticitatea produselor lactate. Directorul APC, Alexandru Cuzimuc, a spus astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, că primele probe au fost prelevate de la untul ţărănesc, pentru a identifica dacă acesta conţine sau nu grăsimi vegetale. În total, la laborator au fost duse 11 probe de unt ţărănesc, colectate din două supermarkete: unt „Crestianscoe” („Incomlac”); unt din smântână dulce „Magnifico” („Incomlac”); unt ţărănesc din Floreşti; unt din smântână dulce nesărat „Crestianscoe” („Lapmol” SRL); unt din smântână dulce „Lurpak” („Cariba-Agro” SRL); unt „Prezident”, de origine franceză; unt „Deosebit Clasic” („Incomlac”); unt „Crestianscoe” („Lactis” SRL); unt „Crestianscoe” („Inlac” SRL); unt ţărănesc ucrainesc şi unt din smântână fermentată „Valio”, de origine finlandeză.

Pentru a se convinge că rezultatele vor fi credibile, inspectorii au completat cele 11 mostre cu altele două: spread (margarină) şi un amestec de spread cu unt.

Laboratorul Academiei de Ştiinţe, acolo unde a avut loc controlul APC nu a dat greş – cele două mostre „infiltrate” de inspectori au fost identificate. Iar dintre mostrele de unt care au fost colectate de pe piaţă, una s-a dovedit că are adaos de grăsimi vegetale. Este vorba despre producătorul „Lactis” SRL, căruia îi aparţine untul din smântână dulce „Crestianscoe”. Acesta avea 7 % de grăsimi vegetale. Agentul economic a fost amendat cu 10 mii de lei. „Faptul că în unt sunt grăsimi vegetale nu este nimic straşnic. Pur şi simplu producătorul trebuia să menţioneze acest lucru şi să nu numească produsul „unt”. Am emis prescripţii de a retrage aceste loturi de pe piaţă, să-i fie schimbată eticheta şi, respectiv, denumirea, astfel încât consumatorul să nu fie dus în eroare”, a menţionat Alexandru Cuzimuc.

APC aminteşte că verificarea unui agent economic are loc nu mai mult decât o dată pe an. Alte controale pot fi iniţiate doar în urma sesizărilor consumatorilor. Iar pentru aceasta este disponibilă Linia fierbinte a Agenţiei: +373 22 741464, precum şi Linia verde: 080028028.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *