Internațional

VIDEO: Cel mai căutat terorist, Osama Bin Laden a fost ucis de trupele speciale americane


VIDEO cu clădirea bombardată de americani, unde se afla Bin Laden.

Surse oficiale americane au anunţat că preşedintele Barack Obama va susţine în scurt timp un discurs adresat naţiunii. (Mediafax)

UPDATE 07:30 Ben Laden a fost ucis într-o operaţiune a unui comando american, care a durat 40 de minute – CNN

Operaţiunea din Pakistan soldată cu uciderea liderului al-Qaida, Osama ben Laden, a fost desfăşurată de un comando al forţelor speciale americane şi a durat circa 40 de minute, relatează CNN.

Surse pakistaneze au afirmat că la faţa locului, în localitatea Abbotabad, au fost prezenţi, în timpul atacului, şi membri ai serviciilor de informaţii pakistaneze.

Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat, duminică seară, că Osama ben Laden, responsabil pentru moartea a aproape 3.000 de persoane în atentatele din 11 septembrie 2001, a fost ucis în Pakistan, în urma unei operaţiuni a forţelor americane. (Mediafax)

UPDATE 06:57 Obiectivele diplomatice americane, în stare de alertă după anunţul privind uciderea lui ben Laden

Obiectivele diplomatice americane din întreaga lume se află în stare de alertă după anunţul oficial privind moartea liderului al-Qaida, Osama ben Laden, au declarat surse oficiale americane, citate de CNN.

Departamentul de Stat urmează să transmită în scurt timp un avertisment adresat cetăţenilor americani aflaţi în întreaga lume în legătură cu riscurile teroriste după uciderea liderului al-Qaida.

Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat duminică seară că ben Laden a fost ucis în cursul unei operaţiuni militare americane în Pakistan.(Mediafax)

UPDATE 06:50 Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat că liderul reţelei teroriste al-Qaida, Osama Bin Laden, a fost ucis, informează Mediafax . Obama a precizat, într-o intervenţie transmisă în direct de televiziunile americane, că a autorizat o operaţiune împotriva liderului al-Qaida, în cursul căreia nu au fost înregistrate victime în rândurile forţelor americane.

"Astăzi, pot anunţa poporul american şi întreaga lume că Statele Unite au efectuat o operaţiune în urma căreia a fost ucis Osama ben Laden, liderul al-Qaida", a afirmat Obama.

Preşedintele american a precizat că operaţiunea militară americană a avut loc în Pakistan.

Obama a afirmat că a fost informat, în august, că SUA au o posibilă pistă către Bin Laden, constând în informaţii privind o posibilă ascunzătoare a acestuia, situată în Pakistan. Preşedintele american a adăugat că, săptămâna trecută, a decis că informaţiile permit declanşarea unei operaţiuni.

"Astăzi, la ordinele mele, Statele Unite au lansat o operaţiune" care a vizat ascunzătoarea, a spus el.

Bin Laden a fost ucis într-un schimb de focuri, iar forţele americane au preluat trupul neînsufleţit, a adăugat Obama.

Sute de persoane s-au adunat, duminică seară, în faţa Casei Albe, cântând imnul naţional, după aflarea primelor informaţii privind uciderea liderului reţelei teroriste al-Qaida, Osama Bin Laden, relatează CNN.

Manifestanţii scandează "SUA! SUA!" şi "Hey, hey, goodbye!", referindu-se la Bin Laden. (Mediafax)

Barack Obama va anunţa că liderul al-Qaida, Osama ben Laden, este mort, afirmă surse americane

Preşedintele american, Barack Obama, va anunţa în scurt timp că liderul al-Qaida, Osama ben Laden, este mort, a declarat duminică seară un înalt oficial american, citat de AFP.

Sursa citată, care a făcut declaraţia sub acoperirea anonimatului, a refuzat să ofere detalii privind circumstanţele morţii lui ben Laden.

Casa Albă anunţase anterior că Obama urmează să se adreseze naţiunii duminică seară. (Mediafax)



Cine a fost Osama bin Laden

Fiul unui om de afaceri saudit, Osama bin Laden a fondat al-Qaida în anul 1988, cu scopul de a consolida reţeaua internaţională construită în timpul războiului din Afganistan. Scopul principal era organizarea de revoluţii în lumea musulmană şi respingerea intervenţiei străine în Orientul Mijlociu.
După ce s-a mutat în Afganistan, retorica sa împotriva Statelor Unite a escaladat. Într-un interviu acordat cotidianului britanic "The Independent", în iulie 1996, bin Laden a lăudat atacurile asupra forţelor americane din Arabia Saudită, afirmând că acestea marchează "începutul războiului dintre lumea musulmană şi Statele Unite". Deşi nu şi-a asumat atacurile, a precizat că "nu demult, i-am sfătuit pe americani să îşi retragă trupele din Arabia Saudită".
Pe 23 august 1996, Osama Bin Laden a emis "prima declaraţie oficială de război" a al-Qaida împotriva Americii, care suna astfel:
"Mesajul lui Osama bin Laden către fraţii săi musulmani din lumea întreagă şi, în special, din Peninsula Arabică: declaraţie de jihad împotriva americanilor care au invadat Pământul celor două Moschei Sfinte- Arabia Saudită- să expulzăm ereticii din Peninsulă!"
Au urmat o lungă serie de atacuri sângeroase intrumentate de cea mai cunoscută reţea teroristă din lume. Osama bin Laden a devenit chipul terorismului la nivel global şi cel mai căutat om de pe planetă.

Osama bin Laden, creierul celor mai sângeroase atentate

11 septembrie 2001 este ziua care a schimbat lumea. Aproximativ 3.000 de oameni au murit în atacurile produse la New York şi alte mii au fost afectate indirect.
În dimineaţa acelei zile, 19 terorişti Al-Qaeda au deturnat patru avioane comerciale de pasageri. Teroriştii au prăbuşit două dintre ele în Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York, clădiri care s-au făcut una cu pământul în mai puţin de două ore, sub privirea îngrozită a lumii întregi.
Un alt avion a avut drept ţintă clădirea Pentagonului, din Arlington, Virginia, iar al patrulea avion s-a prăbuşit pe o câmpie în statul Pennsylvania. Aparatul se îndrepta spre Washington D.C.

Sursa: Gandul.info/Evz

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *