Timpul.md

Actualitate 11 Ianuarie 2020 | 09:11

VIDEO cu momentul în care avionul ucrainean de pasageri e LOVIT de o rachetă /// Oficialii americani confirmă că avionul ucrainean a fost doborât de iranieni / GALERIE FOTO

Avionul ucrainean prăbușit în Iran a fost doborât de cel puțin o rachetă antiaeriană iraniană, informează CBS și Newsweek, care citează oficiali ai Pentagonului și un oficial irakian. Avionul Boeing 737-800 a fost, cel mai probabil, doborât de o rachetă model Tor-M1 („SA-15 Gauntlet”, conform terminologiei NATO). Un satelit militar a detectat, în acest sens, amprentele termice provenind de la două lansări de rachete antiaeriene, cel mai probabil SA-15. La puțin timp, satelitul a detectat o nouă amprentă termică, provenită în urma exploziei în aer a aeronavei civile. Președintele american Donald Trump suspectează că Iranul a doborât „din greșeală” avionul civil ucrainean. Conform CNN, atacul a fost unul accidental, în condițiile în care sistemele antiaeriene iraniene erau în stare de alertă, de teama unei riposte SUA la atacurile cu rachete asupra bazelor americane din Irak.

NOI imagini cu avionul în flăcări

Jurnalistul german Julian Ropcke scrie pe twitte că versiunea unei „erori tehnice” devine tot mai improbabilă, iar lansarea accidentală a unei rachete defensive anti-iraniene pare tot mai probabilă.

În alt mesaj, același jurnalist german opinează că în timp aeronava vira spre dreapta a fost lovită. Întreruperea comunicării cu aeronava dar și filmările sugerează că piloții n-au mai avut control după ce au fost loviți pentru că incendiul făcea ravagii la bord.

Avionul ucrainean s-a prăbușit probabil după ce ar fost lovit de o rachetă Tor-M1 fabricată din Rusia peste orașul Parand și s-a prăbușit în orașul Khalaj Abad. Zborul Ukrainian International Airlines PS752, în rusă de la Teheran spre Kiev, cu 176 de persoane la bord s-a prăbușit în Iran, la doar câteva minute după decolare de pe Aeroportul Internațional Imam Khomeini, iar oficialii spun că nu există nicio șansă de a găsi supraviețuitori.

Experții OSINT au catalogat și cartografiat unele dintre resturile jetului de pasageri ucraineni și susțin că unele resturi de la Boeing 737-800 prezintă semne ale unei lovituri de rachete. 
De asemenea, social media iraniană a publicat imagini suspecte cu epava care ar fi fost făcut aproape în locul accidentului. Epava suspicioasă găsită pe locul impactului accidentului de avion din Ucraina pare a fi secțiunea conului nasului și aripioarele de control ale rachetelor supra-aer 9M331. Este utilizat de sistemul de apărare a aerului mobil Tor-M1, fabricat din Rusia, și dispune de un sistem de ghidare radar semi-activ. Acest sistem aflat în prezent în serviciul armatei iraniene desfășurat la o bază militară în apropiere de locul accidentului.
În plus, au apărut numeroase videoclipuri de amatori care au surprins momentele finale ale aeronevei, de asemenea, mărturisesc în favoarea versiunii atacului de rachete. Un videoclip amator, realizat de agențiile de știri iraniene, a arătat un flash descendent pe un cer întunecat. Acesta a fost însoțit de comentarii conform cărora aeronava era „în flăcări” și apoi un flash mai luminos, deoarece pare să lovească la sol.Autoritatea Aeronautică Iraniană a declarat că nu va oferi înregistrările nici companiei Boeing și nici autorităților din SUA.Un Jurnalist de la NY Times afirmă și el că aeronava ar fi fost lovită în aer de o rachetă.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus