Timpul.md

Actualitate 22 Mai 2021 | 04:20

VIDEO: Ilan Șor, implicat într-o rețea de trafic de droguri la nivel internațional - The Soviet Union of Cocaine

 

Ilan Șor a fost monitorizat în dosarele privind cocaina columbiană traficată în Uniunea Europeană și Rusia prin Moldova, România și Ucraina. Ilan Șor a fost monitorizat atent de unitățile speciale MAI în cadrul mai multor dosare operative privind o rețea de trafic cu cocaină columbiană.

E vorba despre gruparea formată pe infrastructura de afaceri a lui Iurie Luncașu, care, oficial, s-a ”sinucis” în august 2019, fiind și un prieten al lui Plahotniuc, transmite rise.md. Potrivit Rise, sub regimul oligarhic din ultimul deceniu, secretele operative din acest caz au fost îngropate adânc în arhivele instituțiilor de forță, iar dosarele locale s-au mușamalizat, deși o investigație internațională declanșase totul.

Printre altele, ofițerii notează un moment tumultuos din dinamica organizației, când Ilan Sor încearcă să ajute doi traficanți moldoveni și doi sud-americani să iasă din închisoare. Jurnaliștii din Bulgaria și România au efectuat o anchetă, dezvăluind implicarea lui Vladimir Plahotniuc și Iurie Luncașu în traficul ilicit de cocaină columbiană în Europa de Est.

Luncașu a finanțat o rețea de trafic de cocaină din Columbia, iar drogurile au intrat în Europa prin porturile Odessa, Constanța și Giurgiulești. Ulterior, cocaina a fost vândută în UE și Rusia. Acestă notă secretă face parte din colecția de date obținută de RISE Moldova și RISE Project în timpul pre-documentării proiectului de investigație The Soviet Cocaine Union.

Ofițerii serviciului de securitate uncrainean SBU, împreună cu procurorii și ofițerii de poliție din Odessa, Ucraina, au descoperit un trafic maritim de cocaină. Cocaina în valoare de 1.000.000 de dolari a fost găsită într-un container de fructe în timpul unei inspecții de marfă pentru a fi transportată în Europa. Serviciul de Securitate al Ucrainei anunța că doi moldoveni au fost reținuți.

„În timpul examinării aprofundate a mărfurilor care urmau să fie transportate în Europa dintr-o țară considerată unul dintre cei mai mari producători de droguri din lume(Columbia), ofițerii au detectat 12 kilograme de cocaină într-un container de fructe”, se arată în nota SBU.

Instituția menționează că în timpul operațiunii speciale, doi cetățeni moldoveni au fost reținuți după ce au fost prinși încercând să scoată cocaina de pe teritoriul terminalului de containere din afara controlului vamal. În acest caz, au fost inițiate proceduri penale. Se desfășoară anchete și trebuie identificate toate persoanele implicate în funcționarea canalului de contrabandă.

Ilan Șor a încercat prin avocați să îi elibereze pe cei doi traficanți moldoveni arestați în Ucraina. Cel mai probabil ancheta realizată la nivel internațional va fi prezentată în apropierea alegerilor din 11 iulie.

Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus