Timpul.md

Actualitate 1 Octombrie 2017 | 10:32

VIDEO: Primele incidente VIOLENTE la Barcelona: Manifestanții pro și contra referendum s-au ciocnit cu forțele de ordine

 La doar câteva ore de la deschiderea secțiilor de votare din Catalonia, manifestanții pro și contra referendumului pentru independența Cataloniei s-au încăierat între ei, dar și cu polițiștii în fața unei secții de votare din Barcelona.

 Forţele speciale ale poliţiei spaniole au început să fie desfăşurate duminică dimineaţă într-o zonă din Barcelona, cu puţin timp înainte de deschiderea secţiilor de votare pentru referendumul interzis de Madrid asupra independenţei catalane, a anunţat ziarul El Pais, citat de Reuters.

O înregistrare video postată pe site-ul El Pais arată un incident între poliţişti înarmaţi şi un grup de alegători furioşi în apropierea unei secţii de votare la o şcoală din Barcelona. Alegătorii au ridicat mâinile şi au strigat "afară".

Poliţia naţională a fost desfăşurată după ce poliţia regională catalană nu a închis secţiile de votare în conformitate cu ordinul unei instanţe.

Guvernul regional al Cataloniei a asigurat duminică dimineaţă că este în măsură să organizeze referendumul asupra autodeterminării în condiţii democratice, în ciuda interdicţiei sale de către Madrid, adăugând că va permite alegătorilor să voteze la orice secţie pe care o găsesc deschisă în regiune, dacă secţia de votare de care aparţin a fost închisă, informează Reuters şi France Presse.

Într-un alt pas pentru a facilita votul, buletinele de vot tipărite la domiciliu vor fi acceptate ca valabile, a declarat Jordi Turull, purtătorul de cuvânt al guvernului regional, într-o conferinţă de presă la Barcelona, conform Agerpres.

"Putem desfăşura un referendum de autodeterminare însoţit de garanţii aşa cum ne-am angajat", a mai spus purtătorul de cuvânt al guvernului regional Jordi Turull. El a adăugat că guvernul dispune de un "recensământ universal" ce ar permite alegătorilor să voteze în orice birou din Catalonia.

După ce o instanţă a interzis votul, poliţia spaniolă a arestat oficiali catalani, a confiscat broşuri de campanie şi a sigilat multe din cele 2.300 de şcoli desemnate ca secţii de votare.


Pe aceeaşi temă

Versiune completă web Înapoi sus