Ultima oră

VIDEO TIMPUL.MD: Vorbesc limba rusă din principiu

Svetlana, 39 ani, secretară

Consider că, în Moldova, minorităţile sunt marginalizate. Când întreb în magazine sau pe stradă despre anumite lucruri, oamenii îmi răspund în română. Dar dacă am venit din altă ţară şi nu ştiu limba aceasta, cum trebuie să procedez? Zilnic mă confrunt cu astfel de situaţii.

Vladimir, 26 ani, stomatolog

Sunt marginalizat când sunt impus să vorbesc româna în transportul public şi în magazine. Nu ştiu limba română şi este complicat. Din alt punct de vedere, nu am întâlnit probleme. Pentru a rezolva această problemă trebuie legalizată a doua limbă – limba rusă. Oricum toţi o vorbesc.

Alexei, 47 ani

Doamne fereşte! Noi nu avem asta. N-am vorbit niciodată vreun cuvânt urât despre ruşi.

Alexei, 50 ani

Nu port ură minoritarilor. În alte ţări sunt câte 17 naţionalităţi şi nu se urăsc unul pe altul, dar la noi de ce ar trebui să se urască?

Zinaida, 27 ani

Discriminare este. La piaţă sau în magazine. Unii oameni spun: „Trăiţi în Moldova, trebuie să vorbiţi limba românâ. Sunt de acord să vorbesc limba moldovenească şi nu română. Trăim în Moldova şi consider că trebuie să vorbim limba moldovenească. În perioada Uniunii Sovietice, multă lume s-a mutat aici cu traiul. Părinţii mei sunt militari, ne-am mutat în R. Moldova. Eu ce trebuie să fac?

Maria, pensionară

Nu există discriminare. Naţionalităţile din Moldova prietenesc, se căsătoresc unii cu alţii. Nu am observat acest fenomen aici.

Petru, 75 ani

Soţia mea e ucraineancă, eu sunt moldovean. Între minorităţi există unele persoane care afirmă că sunt de naţionalitate rusă sau bulgară şi nu vor să vorbească altă limbă. Acest lucru nu trebuie să se întâmple. Ce importanţă are naţionalitatea? Vorbesc o anumită limbă şi gata. De ce trebuie criticat cel care nu poate vorbi o limbă sau alta? Eu sunt moldovean. În armată am vorbit rusa, soţia vorbeşte rusa şi copiii la fel, pentru că nu i-am învăţat româna.

Nikolai, 57 ani

Discriminarea iese în evidenţă la nivelul statului. Citiţi presa şi veţi vedea. Presa sugerează că noi, ruşii, nu avem ce căuta în Moldova. Eu m-am născut la Chişinău, mama mea la fel. Limba rusă este vorbită şi de alte naţionalităţi, dar nu la nivel oficial. Vorbesc limba rusă din principiu. Problema este a statului: el trebuie să ne obişnuiască puţin câte puţin, de la grădiniţă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *